O víkendu můžete vyrazit za Karlem IV. nebo za „vodními breberkami“

2. červen 2018

Dodatečné oslavy Dne dětí, program v rámci Muzejních nocí, dobré jídlo nebo putování s Karlem IV. na Karlštejn nabízejí o víkendu organizátoři kulturních a společenských akcí v našem kraji. Nechybí ani výpravy do přírody v rámci Dne vodních breberek.

Dětský den v sobotu pořádá Středočeská vědecká knihovna v Kladně. Program je připravený i pro děti a mládež z dětských domovů v Ledcích, v Unhošti, Novém Strašecí a Kladně. Úkoly pro účastníky budou na jednotlivých stanovištích rozdělené do tří věkových kategorií. Ratolesti čeká i čtení pohádek v Malé studovně, výtvarná dílna a balónkové hrátky.

V Poděbradech se sobotu koná další ročník Slavností krále Jiřího. Na louce u jezera se můžete těšit na rytířské turnaje na koních v podání skvělé kaskadérské skupiny Traken, umění kejklíře, katovské vystoupení, dobovou hudbu nebo šermířské souboje pěších rytířů. Na místě bude i dobové tržiště a ukázky řemesel. Akce se koná k 560. výročí korunovace Jiřího z Poděbrad českým králem

V Liběchově v sobotu mají Dětský den. Začíná ve 14 hodin a odehrávat se bude v aleji, v prostorách kempu a na místním hřišti. Pro děti jsou připravené soutěže a atrakce, hasiči, jízda na koních a lukostřelba.

Děti se mohou na exponáty posadit

Skanzen v Přerově nad Labem v sobotu rozezní vážná hudba. V rámci slavnostního koncertu u příležitosti 100. výročí vzniku Československa tam zahraje kolínská filharmonie a smíšené sbory. Zazní Ruiny athénské a Turecký pochod Ludwiga van Beethovena nebo Te Deum Antonína Dvořáka. A hrát se začíná ve 14:30 a v 17 hodin navazuje i 13. Muzejní noc ve skanzenu.

Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi o víkendu pořádá předváděcí akci s podtitulem: Pradědečkův traktor. Po oba dny mezi 8:00 do 17:00 hodinou vás čeká komentované předvádění historických traktorů a dalších zemědělských strojů. Mezi největší lákadla budou v letošním roce patřit parní válec Škoda nebo nově získaný svahový traktor Zetor 3017. V doprovodném programu vás čeká kaskadérská show, soutěže a ukázky řemesel.

Na rybníku Katlov poblíž Kutné Hory se v sobotu chystá Dětský den s Jakubem Vágnerem. Na akci si děti i dospělí budou moci užít řadu atrakcí, poslechnou si vyprávění o putování známého rybáře za rybami nebo hudební vystoupení kapely Čechomor. Akce začíná v 9 hodin.

Na Karlštejn o tomto víkendu míří hned dva průvody. Ten první – s Karlem IV. startuje z Radotína a pojede přes Černošice, Mokropsy do Dobřichovic, kam dorazí kolem 18. hodiny a v 21 hodin vás na nádvoří místního zámku čeká muzikál Noc na Karlštejně. Jede také Poselstvo vévody Štěpána II. Bavorský šlechtic se vydá od Městského úřadu v Králově Dvoře, pojede přes Beroun a první den cesty zakončí na Tetíně, kde se pokloní památce svaté Ludmily a shlédne připravený program. Na Karlštejn dorazí v neděli před 17.hodinou.

Vodní dům v Hulicích


Vodní dům Hulice na sobotu připravil už třetí ročník Dne vodních breberek. Čeká vás odpoledne plné zábavy, objevů a nových informací. Ve 13 hodin odpoledne proběhne komentovaná exkurze na hráz vodní nádrže Švihov. Ve 14 hodin se vyráží na lov vodních mikroorganismů, které se pak budou určovat pod mikroskopem.

Skanzen Vysoký Chlumec v sobotu pořádá celodenní akci s názvem „Vojáci na vsi“. Můžete se díky ní přenést do poloviny 18. století do vesnice, kde se dočasně usadila vojenská jednotka. Vyzkoušíte si nejrůznější dovednosti řemeslníků a vyslechnete poutavé vyprávění o životě v tehdejší armádě. K vidění bude vojenský výcvik i ukázky střelby z replik historických palných zbraní.

V sobotu odpoledne se konají 9. Jinecké slavnosti. Na sokolské zahradě v Jincích vystoupí vojenský umělecký soubor Ondráš, country skupina Kamarádi z Rokycan nebo Jaroslav Uhlíř. Čeká vás také komentovaná ukázka vojenské techniky a ručních zbraní. Vstup je zdarma a večer je připravený ohňostroj.

Luxusní vůz žady G

Rakovnické muzeum v sobotu pořádá Muzejní noc. Během akce se mezi 19. hodinou až půlnocí atmosférou vrátíte do roku 1918 a první republiky. Návštěvníci se v rámci výstavy Fotografické historické ateliéry můžou nechat vyfotografovat s dobovým doplňkem. Seznámíte se i s camerou obscurou a součástí programu jsou také dobové módní přehlídky. Dobové kostýmy jsou vítány! A vstupné je dobrovolné.

Muzejní noc se koná i v Muzeu zlata v Novém Kníně. Čekají vás noční prohlídky historického objektu Mincovny, ve které kdysi perkmistr vykupoval od těžařů zlato, uvidíte i rýžování zlata a užijete si další doprovodný program

Škoda muzeum v Mladé Boleslavi v neděli pořádá DĚTSKÝ DEN. Všechny děti i jejich dospělý doprovod mají od 9 do 17 hodin vstup do expozic ŠKODA Muzea zdarma. Každou celou hodinu začínají komentované prohlídky a v 11 hodin bude otevřený Ráj hlavolamů se stovkami mechanických hlavolamů z celého světa. V 16 hodin vystoupí kapela Bombarďák.

Průhonický park - Zámek Průhonice

V Příbrami v neděli pořádají 2. ročník Food Festivalu. Všichni milovníci dobrého jídla by neměli chybět od 10 hodin na Dvořákově nábřeží a v Horní Oboře. Akce se účastní kolem desítky restaurací z regionu, které mezi sebou budou soutěžit. Čeká vás ochutnávka lahůdek, které si budete kupovat za speciální groše a připravený je i doprovodný hudební program, nebo zábava pro děti - jako skautské disciplíny a malování na obličej.


Divadélko u Zvonu v Kladně v neděli nabízí obnovenou premiéru oblíbené hudební pohádky s názvem O Ošklivé princezně. Uvidíte příběh o dávné kletbě uvalené na princeznu Lucii. Dozvíte se, který ze tří princů ji dokáže zachránit.

Až do 17. hodiny si v neděli můžete udělat vlastní linoryt v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích. Koná se tam dílna „Tvorba a tisk barevného linorytu pod vedením grafika Pavla Piekara“.

Až do 18:30 si můžete v neděli užít závěrečný den Trvalkového víkendu a Japonského dne v Průhonicích. 9. ročník se koná na zámku a v botanické zahradě. Čeká vás výstava ikebany, lukostřelba kyudo, ukázka umění boje s japonským mečem nebo oblékání kimona. Tradiční cukroví nabídne japonská domácí cukrárna. A ochutnáte i originální čaje Matcha.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.