1988 dnů po krabici od vína začíná soud s exhejtmanem Rathem nanovo

23. říjen 2017

David Rath podruhé usedá na lavici obžalovaných. Soud ho sice již poslal na 8,5 roku do vězení, avšak odvolací instance verdikt zrušila. Odposlechy, klíčový důkaz proti Rathovi a dalším 10 obžalovaným, totiž považovala za nezákonné. Nejsledovanější novodobá korupční kauza se tak vrací na začátek a s napětím se očekává, jak se bude opakované hlavní líčení podruhé vyvíjet. To první trvalo 23 měsíců.

Do hry navíc vstoupil Nejvyšší soud, který se postavil proti odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze a rozdhodl, že odposlechy v kauze Rath jsou zákonné a jako důkaz je lze použít. Server iROZHLAS.cz vybral několik klíčových čísel spojených s korupčním případem.

- 1988 dnů a 284 týdnů v pondělí uplynulo od chvíle, kdy Ratha policie policie zadržela s krabicí od vína.

- 18 měsíců strávil David Rath ve vazbě.Spis kauzy Rath měl po podání obžaloby.

- 103 svazků základního vyšetřovacího materiálu, dalších 10 beden od banánů zaplnily přílohy.

- První hlavní líčení, jehož rozsudek zrušil vrchní soud, trvalo 23 měsíců, mezi jeho zahájením a rozsudkem uplynulo 715dnů, jen závěrečnou řeč Rath přednášel 3 dny.

- 8 lety a 6 měsíci plus propadnutím 22 milionů korun potrestal Ratha původně 23. července 2015 soudce Robert Pacovský, státní zástupce Petr Jirát přitom 9 let a propadnutí veškerého majetku.

- Podle policie si Rath řekl právě o 22 milionů korun na úplatcích za stavební a nemocniční zakázky ve Středočeském kraji, stačil však převzat "jen" 16.

- Policie objevila údajnou korupci celkem u 8 zakázek ve středočeském kraji, Rath a Kottovi z nich údajně požadovali 10 procent.

- 21 ústavních stížností podal Rath v souvislosti se svojí kauzou, týkaly se vazby, znemožnění vykonávání poslaneckého mandátu či podjatosti soudce Roberta Pacovského nebo vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, Rathovi dali ústavní soudci 11. prosince 2013 zapravdu, že prodloužením vazby byla porušena jeho základní práva, 19 421 korun mu později ministerstvo přiznalo jako odškodné (VÍCE O TÉMATU ZDE)

- 7 případů v souvislosti s Rathem řeší nebo řešily pražské obvodní soudy, pražský městský soud stačil během posledních pěti lety Rath prověřit celkem 6x.

- Kromě Ratha policie stíhá dalších 10 lidí, mezi nimi manžele Petra a Kateřinu Kottovi, kteří měli být výkonným korupčním článkem, nebo stavařku Ivanu Salačovou, která s policií spolupracuje a soud ji přiznal status spolupracující obviněné.

- Kottovy zrušený rozsudek potrestal 7,5 lety a propadnutím majetku zabaveného při domovních prohlídkách, dostali podle něj úplatky 41 milionů korun, dalších 10 údajně nestačili převzít.

- Salačová si za pomoc policii původně vysloužila podmínku 3 roky a pokutu 1 milion korun.

- Tresty od podmínek až do 5,5 roku ve vězení vynesl soudce Robert Pacovský nad zbylými obžalovanými, tedy manažery společností, které za získání tendrů podle policie nabídli či předali úplatky.

- Kriminalisté navíc prověřují podezření, že Rath přijal astronomický úplatek 675 milionů korun v souvislosti se zakázkami pro krajské nemocnice Kladno, Mladá Boleslav, Příbram a Benešov.

autor: ogo
Spustit audio