O jménu pro chlapce z Kladenska rozhodne soud

4. listopad 2008

Soud v Kladně začal řešit spor o to, jestli rodiče mohou dát svému dítěti jméno Reuel. Chlapeček se narodil manželům z Unhoště na Kladensku už prvního srpna, ale ani po třech měsících nemá ve svém rodném listě zapsané křestní jméno, jaké si jeho rodiče přejí. Více k případu natočila kolegyně Jana Káninská...

Rodiče vybrali starozákonní hebrejské jméno Reuel nejen proto, že se jim líbilo, ale i kvůli svému náboženskému přesvědčení. Je to jméno, které se běžně užívá v anglosaském světě i v izraelském národě. Rodiče Háta Dejmalová a Tomáš Kolský tušili, že s navrhovaným jménem budou komplikace.

Matrikářka v Neratovicích, kde se chlapec narodil, totiž požadovala před zápisem do jeho rodného listu na jméno posudek, s tím že Reuel není správná pravopisná podoba jména. Odkazovala se přitom na knihu Miloslavy Knappové "Jak se bude vaše dítě jmenovat", kde toto jméno chybí.

Uvedená kniha je podle matrik jakási neoficiální právní norma, kterou si zvykly používat. Požadovaný posudek na jméno přitom vypracovává právě autorka příručky a také soudní znalkyně pro oblast jmen a příjmení Miloslava Knappová. Rodiče se proto tedy obávají nesrovnalostí např. kvůli neznalosti hebrejštiny. Miloslava Knappová ale připouští, že posudek není nutný, pokud rodiče přinesou jiný důkaz o existenci jména v této podobě. Rozhodnutí o tom, jestli takový důkaz bude stačit, je opět v kompetenci matrikářky v Neratovicích.

Synovi už rodiče stejně tři měsíce říkají jménem Reuel, jen toto nezvyklé jméno musí hájit před soudem. Podle nich je navíc absurdní, že soud určil oficiálně "bezejmennému" dítěti opatrovníka. Jakoby je neobvyklé jméno zbavovalo schopnosti dítě u soudu zastupovat.

Neratovická matrikářka Hana Valkovičová, která o udělení jména Reuel rozhoduje, se zatím nechce k případu vyjadřovat.

Soudní jednání bylo odročeno na neurčito. Případ malého Reuela pro vás budeme i nadále sledovat.

autor: Jana Káninská
Spustit audio