Na Kladensku zachraňují barokní zámek

8. listopad 2008

V obci Koleč na Kladensku se pustili do záchrany zdevastovaného barokního zámku. Zámek z počátku 18. století koupil letos v červenci Nadační fond Koleč za více než 5 milionů korun v dražbě a teď na opravu této památky shání peníze. Zakladatelé Nadačního fondu s dobrovolníky už začali s nejnutnějšími záchrannými pracemi. Více se dozvíte v reportáži kolegyně Jany Káninské...

Zámek má za sebou bohatou historii, založil ho v letech 1711-13 šlechtický rod Ubelliů ze Siesburgu, který v obci postavil také školu. Po roce 1945 tu sídlil Státní statek, poté družstvo Jivep a naposledy společnost Garant.

Od ní zámek letos v dražbě koupil Nadační fond Koleč. Založila ho spolu se starostou obce Koleč Radkem Moulisem úřednice Magdaléna Jakubíčková. Více než 5 milionů jim zapůjčili na zakoupení zámku podnikatelé. Zámek už má na mnoha místech propadlou střechu, bortí se stropy i zdi. I díky dobrovolníkům se už ale podařilo zámecký pozemek alespoň oplotit a uklidit nádvoří.

Statik doporučil ještě před zimou budovy staticky zajistit. Firma na tyto práce už je připravená, čeká jen, až Nadační fond sežene peníze.

Fond totiž začínal po koupi zámku prakticky od nuly, jen s tisícikorunou. Ačkoli nejsou prostředky, plánů na využití zámku je hodně. Starosta počítá, že nejpozději do pěti let by tu mělo vzniknout kulturní a informační centrum. Ke splnění své vize by chtěl Nadační fond využít i peníze Evropské unie, některé hospodářské budovy se proto plánují prodat, aby bylo na spolufinancování při čerpání dotací. Záchrana zámku rozhodně není rozumová, ale spíš srdeční záležitost. Ti "rozumní" by zámek asi zbourali a pozemek prodali spekulantům, což se v Kolči naštěstí nestalo.

autor: Jana Káninská
Spustit audio