Mladoboleslavští bezdomovci hledají naději v Naději

8. leden 2009

Bezdomovcům v těchto dnech nastaly krušné časy. Udeřily silné mrazy a tak hledají střechu nad hlavou kde se dá. Jak zjistila boleslavská redaktorka Jana Huzilová, nejvíce problémů způsobují městským strážníkům...

Za bezdomovci vyjíždějí městští policisté v Mladé Boleslavi v tomto období i několikrát za den. Jelikož se automobilka Škoda zbavuje agenturního personálu, tedy zahraničních dělníků a někteří z nich se domů nevracejí, skončí bez peněz a střechy nad hlavou na ulici. I z tohoto důvodu počet lidí bez domova v Mladé Boleslavi vzrostl. "Stálých bezdomovců máme přes padesát. Sdružují se do skupinek, takže se celkem dobře hlídají. Vytěsnili jsme je od obchodních center. Jako každou zimu, poté co uhodily mrazy, jsme řešili případy, kdy se bezdomovci snaží přespat na chodbách paneláků. Posíláme je do Naděje, kde už zřejmě bude naplněný stav, ale přespání tam snad najdou," uvedl ředitel Městské policie Mladá Boleslav Tomáš Kypta.

Před mladoboleslavským střediskem Naděje postávají tři muži a pijí čaj ze sklenic od okurek. Náhodný kolemjdoucí by na nich na první pohled nepoznal, že žijí na ulici. "Jsem rád, že se mám jít kam osprchovat, najíst a pro nové oblečení. Naděje nám hodně pomáhá," řekl jeden z bezdomovců, který strávil noc v lese a ráno přišel do Naděje pro teplý čaj.

Městská policie vytváří databázi bezdomovců, už jich v ní je přes padesát. "Jinak se na území města pohybuje přes 70 bezdomovců, značná část jich je z jiných zemí - například Polska, Slovenska, ale například i z Rumunska či Vietnamu," řekl Tomáš Kypta.

Počasí s teplotami pod bodem mrazu zaplnilo ubytovny pro bezdomovce i v jiných městech v kraji. Ve středních Čechách ale podobných zařízení moc není a jejich kapacity nejsou velké. Přesto v nich ještě jsou volná místa.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio