Inspekce zabránila kácení stromů v Čelákovicích

19. březen 2009

Česká inspekci životního prostředí zakázala čelákovické radnici vykácet 22 ze 27 stromů v tamní Sedláčkově ulici. Podle radnice jsou stromy v havarijním stavu a hrozí, že spadnou. Naopak někteří čelákovičtí obyvatelé, kteří inspekci na jednání radnice upozornili, tvrdí, že javory jsou jen zanedbané špatnou údržbou.

Podle některých čelákovických obyvatel a sdružení Naše Čelákovice kácí radnice zdravé stromy stále častěji. Členům tohoto sdružení už došla trpělivost. Natočili reklamu, ve které úředníky parodicky nazvali Bratrstvem řetězové pilky. Sdružení vadí, že radnice údajně porušuje zákony a kácí zdravé stromy. Navíc podle některých členů sdružení se pak dřevo z areálu městských technických služeb rychle ztratí.

Česká inspekce životního prostředí při místním šetření zjistila dva důvody, proč by se stromy kácet neměly. Podle mluvčí České inspekce životního prostředí Ivany Awwadové čelákovická radnice zvolila špatný právní postup. Inspekce také zjistila, že v havarijním stavu jsou jen tři ze sedmadvaceti javorů.

Do sporu se vložilo i ekologické sdružení Arnika, kterému vadí, že radnice nechala posoudit stromy v období vegetačního klidu a že javory jsou dlouhodobě zanedbané. K tomuto se přiklání i Miroslav Iglo, jeden z tamních zastupitelů. Podle něj se v korunách stromů válí uschlé a upadlé větve, které nikdo neodstranil.

Čelákovická radnice se ale brání. Údržbu této aleje prováděla podle starosty města Bohumila Klicpery v roce 2002. Úředníci mají navíc v ruce i rozhodnutí dendrologa, který stromy označil za havarijní. Starosta nám dále řekl, že zdravé stromy město určitě kácet nechce, a tak počká na výsledky dalšího šetření. To provede Česká inspekce životního prostředí na jaře a v létě. Pak teprve rozhodne, jestli radnici povolí javory vykácet.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio