Soud zakázal kraji platit poplatky v lékárnách

10. duben 2009

Ve středočeských krajských lékárnách budou pacienti opět platit regulační poplatky. Kraj totiž tento týden obdržel Usnesení Městského soudu v Praze, vydané soudkyní Monikou Vackovou, které v předběžném opatření zakazuje nemocnicím, zřizovaných Středočeským krajem, uzavírat darovací smlouvy a tudíž proplácet poplatky občanům formou daru. Situaci na Krajském úřadě i v mladoboleslavských lékárnách sledovali Pavel Pavlas a Jana Huzilová...

"Středočeskému kraji nezbývá, než opatření soudu respektovat. Kraj přesto hodlá dál pokračovat ve snaze ho zvrátit standardními právními prostředky. Toto rozhodnutí považujeme za asociální vůči pacientům a v rozporu s Ústavou ČR, neboť zde soud zakázal poskytování daru lidem, což je minimálně kontroverzní," uvádí se v tiskovém prohlášení hejtmana Davida Ratha.

"Předpokládám, že v příštím týdnu může dojít k tomu, že poplatky budou vybírány do okamžiku, než najedeme na nový systém. Přece jenom pár dní potřebujeme na to ho technicky připravit," řekl novinářům hejtman Rath. Podle něj se nabízí několik řešení. Jedním z nich jsou třicetikorunové slevové kupony.

Ekonomické dopady a technické provedení navrhovaných řešení hejtman probere v úterý na poradě s řediteli nemocnic, ve středu pak konečné řešení posvětí rada kraje. "Kupony se asi nějakou dobu budou tisknout, čili pár dní může být přestávka v úhradách, ale zkusíme, aby to bylo na co nejkratší dobu," dodal hejtman.

V usnesení Městského soudu v Praze se podle Ratha uvádí, že kraj je povinen zdržet se poskytování účelových darů na úhradu regulačních poplatků ve výši 30 korun za vydání každého ze zdravotního pojištění plně nebo částečně hrazeného léčivého přípravku předepsaného na recept.

"Z tohoto textu je, myslím, zjevné a jasné, že Středočeský kraj nesmí dávat občanům dar obecně, tedy ne jenom v mladoboleslavské nemocnici," dodal hejtman. Mladoboleslavské lékárně přitom soud podle Ratha zároveň nařizuje zdržet se uzavírání darovacích smluv. "Ostatní nemocnice mohou uzavírat darovací smlouvy, nicméně kraj jim nemůže dát úhradu tohoto daru," dodal Rath.

"Na začátku příštího týdne budou v lékárnách vyvěšeny informační tabule, aby lidé dostali informaci, že kraj nemůže poskytovat dar, že mu to bylo zakázáno soudem," uvedl Rath. Na ceduli bude i číslo soudkyně, která předběžné opatření vydala. "Tyto kontaktní údaje jsou veřejně přístupné. Žádná soukromá linka to není," podotkla mluvčí kraje Berill Mascheková.

autor: Ludmila Vondráková a kolektiv redaktorů
Spustit audio