Kokořínsko se vzpamatovává z ničivé bouře

25. srpen 2009

Kokořínsko se stále vzpamatovává z následků ničivé bouře, která se minulé pondělí večer prohnala nad Mělnickem. Místní mluví dokonce o tornádu. Bouře zpustošila turisty oblíbenou krajinu k nepoznání. Podle vyprávění svědků stačily jen tři minuty na to, aby se ze zalesněných ploch stala měsíční krajina. Někteří lidé na hrůzný zážitek nezapomenou do konce života. Škody revidovala i naše zpravodajka Jana Huzilová...

"Nevzpomínám si, že bych někdy zažila něco podobného. Přišlo to z ničeho nic, najednou se ozvalo příšerné hučení, asi jako kdyby padalo letadlo," řekla Regionu kronikářka obce Kanina Olga Štajncová.

Chalupář Eduard Květ z Prahy přišel během bouře o část střechy. "Oprava bude drahá, nejdřív na ní musím naspořit a to mi potrvá tak tři měsíce," počítá penzista, "zatím jsem za pomoci souseda provedl alespoň provizorní opravu. Eduard Květ označuje přírodní úkaz jediným slovem - tornádo.

"Nic jiného to ani být nemohlo," potvrzuje Petr Fiala z restaurace v Kokořínském dole, "šlo to v úzkém pásu tady do údolí a zase nahoru. Netrvalo to déle než tři minuty, ale zničilo to, co se dalo,"

Právě objekt restaurace U Grobiána řádění přírodního živlu pocítil asi nejvíc. Spadlo na něj devět stromů, provoz restaurace musí být na několik měsíců přerušen. Provozovatel odhaduje, že škody půjdou do miliónů.

U restaurace nyní pravidelně zastavují auta, lidé si chtějí spoušť vyfotit a prohlédnout. Kousek za restaurací U Grobiána stojí ve svahu chata, které se jako zázrakem nic nestalo, přestože okolo jsou desítky popadaných stromů. "Ono je vůbec dobře, že při všem tom neštěstí nebyl nikdo zraněný," dodává Petr Fiala.

Po pondělní bouři byla několik dní zavřená silnice mezi Kaninou a Kokořínem. Na jejím zprůjezdnění se pracovalo několik dní, nyní se už po ní jezdit dá, opatrnost je však stále na místě. "Chtěli jsme, aby tam stále ještě byl zákaz vjezdu, ale prý to nejde. Každopádně bych důrazně nedoporučoval jakékoliv vycházky do té oblasti. Nevíme, který strom ještě může spadnout," řekl nám starosta Kaniny Jiří Souček.

Také podle Součka bude odstraňování škod trvat několik měsíců. Jejich výše prý zatím nejde vyčíslit.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio