Vlaky z Milovic budou jezdit až do Prahy

4. září 2009

Obyvatelé Milovic se mohou těšit na lepší a modernější cestovaní. Od prosince budou jezdit ze zhruba deseti tisícového městečka na Nymbursku přímými vlaky až do Prahy. České dráhy společně se Správou železniční dopravní cesty tam elektrizují trať do Lysé nad Labem. Už druhý týden tam proto lidé jezdí náhradní autobusovou dopravou. Podrobnosti zjišťoval kolega Pavel Pavlas...

Hlášení o výluce budou cestující na nádražích v Lysé nad Labem a Milovicích poslouchat až do prosince. Výluka většině z nich nevadí - těší se na nové přímé spojení s hlavním městem. Současný způsob cestování s přestupem v Lysé nad Labem se líbil jen málokomu.

Od nového jízdního řádu, který začne platit v polovině prosince, se milovičtí obyvatelé dočkají nejen přímého spojení s Prahou, ale podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského také nových pantografových souprav City Elefant.

Do prosince tak dělníci podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally na pětikilometrové trati postaví několik desítek sloupů elektrického vedení, opraví pražce, koleje i železniční přejezdy.

Dělníci také pomohou milovické radnici podle tamního starosty Milana Krause vyřešit jeden dlouhodobý dopravní problém - předělají přechod pro chodce přes trať v centru města.

Ve zlepšení dopravní situace ve městě doufá také sousední Lysá nad Labem. V současné době, kdy se Milovice stále rozrůstají, a v počtu obyvatel už předběhly Lysou, někteří milovičtí obyvatelé jezdí do Lysé nad Labem na vlak autem a blokují tak parkovací stání v centru města ostatním lidem. Například těm, kteří jedou do Lysé nad Labem jen k lékaři nebo nakoupit.

Ve zlepšení situace ohledně parkování v Lysé nad Labem doufá i velitel tamních strážníků Luděk Přibyl. Jestli elektrizace trati z Lysé nad Labem a Milovicemi vyřeší dopravu mezi těmito městy, bude tedy jasné na konci roku.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio