V Želevčicích u Slaného vznikla firemní mateřská školka

4. říjen 2009

Ve Středočeském kraji vznikla první firemní mateřská školka. V Želevčicích u Slaného ji vybudovala společnost Linet, která vyrábí nemocniční lůžka a zdravotnickou techniku. Školka pro 42 dětí je ojedinělým zaměstnaneckým benefitem, sloužit má ale i dětem rodičů, kteří ve firmě nepracují.

Ředitel Linetu Zbyněk Frolík vysvětlil, že firmu k otevření školky vedly časté odchody zaměstnankyň na mateřskou dovolenou. "Školka vznikla v nové hale přímo v areálu závodu, už teď do ní chodí 21 dětí, takže je zaplněná z poloviny," říká personální ředitelka Vladimíra Michnová.

Další místa jsou i pro zájemce z regionu, ale zaměstnanci mají přednostní právo. Zřídit školku včetně vybavení a hřiště trvalo jeden rok, vše stálo přes 5 milionů korun. Platy zaměstnanců pokryje pětimilionová dotace z Evropské unie. "Sehnat peníze ale nebylo to nejtěžší," říká Vladimíra Michnová. "Nejtěžší bylo se dostat přes legislativní úskalí, která jsou pro soukromou firmu velmi náročná." Podle Vladimíry Michnové by firmy ve zřizování školek neměly suplovat stát.

Firemní školku se nakonec otevřít podařilo. "Nenabízí jen hlídání, ale také speciální program s názvem Začít spolu, který mimo jiné motivuje ke spolupráci i rodinu," vysvětlila ředitelka školky Jana Řeháková. Děti si také můžou vybrat, čemu se budou věnovat, přístup je individuální, ne kolektivní. Pak si o všem, co dělaly, povídají, a tak se učí samostatnosti a rozvíjejí maximálně svoji osobnost.

Novou firemní školku si přišel prohlédnout i starosta města Slaného, pod které místní část Želevčice spadá, Ivo Rubík. Firma podle něj patří mezi evropskou špičku, co se týče přístupu k zaměstnankyním. Proto se město bude snažit, aby školka byla zařazená mezi městská předškolní zařízení, která podporuje Ministerstvo školství. Pětimilionová dotace na platy zaměstnanců školky totiž vystačí jen na dva roky.

autor: Jana Káninská
Spustit audio