Majitelé trabantů se rádi scházejí i na Kladensku

14. říjen 2009

Trabant. Papundeklové vozítko východoněmecké výroby, které bývalo oblíbené zejména v druhé půlce minulého století. Některým lidem ale láska k Trabantům zůstala dodnes, kdy už je toto auto spíše raritou. Naposledy se majitelé i milovníci Trabantů sjeli do Kladna. Mezi nimi natáčela redaktorka Jana Káninská.

Organizátoři už 7. Trabi srazu v Kladně jsou velmi mladí lidé, kteří si zlatou éru Trabantů snad ani nemůžou pamatovat. Alena Raisová ze Smečna se do Trabanta zamilovala u kamarádky. Když kamarádi viděli, jak je do něj doslova "zažraná", tak jí jednoho koupili. Dnes už má asi páté auto této značky a vždycky když je bez dětí, tak si vyjede. Je to prý takový její mazlíček. Nejvíc se jí na něm líbí, že si ho dokáže sama opravit a všude se vejde. Přitom by nikdy nevěřila, že jí bude bavit hrabat se v motoru.

Největší raritu ale přivezla Petra Šteflů ze Zlonic. Je to čtyřtaktní Trabant z turecké série, kterého se zachránilo pouhých 444 kusů. V Čechách je toto auto jediné. Petra chtěla nějaký silnější Trabant, aby mohl táhnout i obytný přívěs a náhodou narazila právě na tento. Petra prý nevynechá žádný ze srazů, o jejím autě proto hodně ví i další z organizátorů srazu jednadvacetiletý Jaroslav Fanta z Velké Dobré. Je to auto, od kterého už neuslyšíte typické "ring ding ding". Je to trabant na benzín bez příměsi oleje a s katalyzátorem, takže už je ekologičtější a nesmrdí jako klasické dvoutaktní motory obyčejných Trabantů. I když kladenský sraz Trabantů patří mezi ty menší, vzbudil na parkovišti v Americké ulici velkou pozornost kolemjdoucích. Někdo se už těší až si dá dohromady ten svůj Trabant, další návštěvník se prý přišel podívat na pořádná auta, která nemají chybu. Jízda Trabantem je také prý velmi veselá, říká Alena Raisová. "Je to legrace, když na vás lidé mávají a zdravíte se s ostatními Trabantisty". Majitelé Trabantů se scházejí rádi a těší se hlavně na to, že si popovídají. O čem, no přece o Trabantech, říká Jaroslav Fanta. Letos se také vzpomínalo na tragicky zesnulého Vladimíra Lážnovského, který býval hlavním organizátorem kladenských Trabi srazů. Ze svých pokračovatelů by měl určitě radost.

Už tento víkend 17. a 18. října se v Praze - Letňanech koná takzvaná Trabantiáda, což je ukončení trabantí sezóny. Jde o jeden z největších srazů Trabantů u nás.

autor: Jana Káninská
Spustit audio