Berounští policisté dostali odměnu za odmítnutí úplatku

8. prosinec 2009

Odměnou za příkladné chování se teď pyšní čtyři berounští policisté. Ti odmítli úplatek a ještě na pokus o uplacení upozornili. O tom, jak se celá věc přihodila, i o tom, jak často se setkávají s korupcí si dva z oceněných policistů povídali s naší redaktorkou Lucií Zemanovou.

Praporčík Pavel Hejna pracuje u policie šest let. Nedávno byl spolu s kolegou přivolaný jako posila do jedné z restaurací v Berouně, kde se v tu chvíli už nacházela hlídka městské policie. Dva muži se tam hlasitě hádali. Jeden z nich se totiž dopustil dopravního přestupku. Policii následně nabídli úplatek a strážníci ho odmítli a oznámili.

Pavel Hejna šel k policii, nejen kvůli jisté míře dobrodružství, ale hlavně proto, aby pomáhal lidem. S korupcí se prý setkal osobně poprvé a to, že úplatek odmítl byla věc, nad kterou ani chvíli nepřemýšlel. Podle něj by měl úplatek odmítnout nejen každý policista, ale každý člověk vůbec. S tím souhlasil i jeho kolega, praporčík Jan Havlíček, který u policie slouží pět a půl roku. Za tu dobu se setkal jen s jedním případem korupce u jednoho kolegy. Případ pak řešil Okresní soud v Berouně.

V případě, že by policista vzal úplatek, jednalo by se o trestný čin podplácení a oběma stranám by za něj hrozilo vězení na jeden rok až pět let. Policistu by navíc čekala okamžitá výpověď bez nároku na tzv. výsluhový příspěvek, který by dostal po patnáctileté službě u policie.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio