Gymnázium Kladno už 20 let posílá studenty na výměnné pobyty do Belgie

18. březen 2010

V Kladně se až do konce března konají Francouzské dny, které se už devátým rokem snaží kladenskému publiku přiblížit francouzský jazyk a kulturu i zvyky frankofonních zemí. Pokusili se o to i studenti klasického gymnázia v Kladně, kteří se k Francouzským dnům připojili konferencí o Belgii. Jakou mají právě s Belgií zkušenost, se dozvíte v příspěvku Jany Káninské.

Plná posluchárna kladenského gymnázia, ve které zní jen francouzština. Tak to jste mohli zažít na konferenci o Belgii, kterou připravili studenti 3. ročníků. Jejich prezentace zaujala i kladenského primátora Dana Jiránka, jinak také člena rady této školy. „Sice francouzsky neumím, ale bylo vidět, jak studenti umí přednášet v cizím jazyce, což u řady našich škol chybí.“

Příprava příspěvků, které měly i obrazový nebo hudební doprovod, studenty většinou bavila. „Nebylo těžké najít informace, ale spíš převést je do francouzštiny“, říká studentka Kristýna Zmatlíková.

A proč si studenti vybrali jako téma právě Belgii? Mají s ní totiž osobní zkušenost. Kladenské gymnázium už skoro 20 let spolupracuje s belgickou střední školou a pořádá výměnné pobyty studentů, říká profesorka francouzštiny Tereza Černá. Do Belgie studenti jezdí jednou za dva roky a výměna je prý velmi úspěšná. U studentů je po návratu patrný pokrok, protože v belgických rodinách se jinak než francouzsky většinou nedomluví.

Možnost strávit týden v Belgii oceňuje například studentka Kristýna Zmatlíková. „Bylo to skvělé, byli jsme v rodině u studentů, kteří pak přijeli i k nám a díky tomu pobytu jsme se naučili lépe francouzsky.“

Podle septimánky Martiny Vlkové nejlepší zážitky prý vznikají přátelstvím s belgickými studenty a také díky cestování. Některá přátelství ze studentské výměny přetrvají možná i do dalších let, Martina Vlková si například se dvěma belgickými dívkami dodnes dopisuje a díky emailům si tak stále zlepšuje znalosti.

Studentská konference o Belgii byla dobrou zpětnou vazbou i pro ředitelku gymnázia Milenu Minaříkovou. Prezentace studentů se jí moc líbila, obdivuje prý všechny studenty, kteří se v cizím jazyce dokážou vyjadřovat a ještě se zlepšují díky pobytům v cizině. Takovou možnost její generace neměla, a tak volný pohyb po Evropě dnes Milena Minaříková považuje za úžasnou možnost. Gymnázium Kladno proto podporuje výjezdy studentů nejen Belgie, ale také do Německa.

Kladenské gymnázium v rámci Francouzských dnů pořádá 24. března v 9:45 ještě jednu konferenci. Tentokrát na téma zkušenosti studentů se studiem v Paříži.

autor: Jana Káninská
Spustit audio