Berounské gymnázium oslaví 100 let od založení

27. duben 2010

Gymnázium Joachima Barranda v Berouně letos oslaví 100 let od svého založení. Na uplynulá léta tak zavzpomínají jeho absolventi i součastní studenti a profesoři. Jak budou oslavy plánované na září vypadat a jaké má na gymnázium vzpomínky jeho ředitel, profesoři i studenti, zjišťovala Lucie Zemanová...


Berounským gymnáziem prošla celá řada obyvatel Berouna i jeho okolí. Zatímco pro některé to byla jasná volba a příprava na vysokou školu, pro jiné šlo zase o rodinnou tradici. A našli se i tací, kteří šli na gymnázium proto, aby se teprve rozhodli, co chtějí v životě dělat. Nerozhodnost hrála roli i v případě studenta čtvrtého ročníku Víta Stehlíka, který se nakonec vydal ve šlépějích svého otce a nelituje. Na školu má vesměs pozitivní vzpomínky. Jak sám říká, získal nové přátele, poznal skvělé profesory a snad se i něco naučil. Chválu jsem slyšela i od Zuzany Němcové, která šla na gymnázium po vzoru svého bratra. Na škole se jí líbí i spolupráce s Francií, kam jezdí studenti na výměnu, nebo výlety do zahraničí.

Oba studenti teď dochází do takzvaného nového gymnázia v Talichově ulici, kam se škola přestěhovala v roce 2003 kvůli nedostatečné kapacitě v původní budově, kde sídlí 3. Základní škola. Tam si gymnázium pamatuje většina absolventů. Podle ředitele školy Stanislava Lidinského, který na gymnáziu strávil celý svůj profesní život, ale duch školy zůstal i po stěhování.

Podobně to cítí i profesorka a zástupkyně ředitele Marie Poledníková. Do budovy historického gymnázia totiž chodila už jako žákyně základní školy. Po maturitě šla sice na vysokou školu, po čase se ale na gymnázium opět vrátila, tentokrát v roli vyučující. U oslav proto rozhodně nebude chybět a zve na ně i ostatní profesory, žáky a absolventy.
Jestli chcete zavzpomínat na léta strávená na berounském gymnáziu i vy, můžete se zapojit také do speciální ankety a zamyslet se nad několika otázkami, jako například na kterého spolužáka nejčastěji vzpomínáte. Otázky a další informace o stoletém výroční berounského gymnázia najdete na webových stránkách školy - www.gymberoun.cz

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio