Ve Mšeně na Mělnicku obnovili Cinibulkovu naučnou stezku

26. květen 2010

Projekt za zhruba 300 tisíc korun finančně podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj a zapojili se do něj i žáci zdejší školy. Stezku si s turistickými obdivovateli Kokořínska prošla i redaktorka Jana Huzilová.

Cinibulkova naučná stezka začíná na mšenském koupališti a měří rovných 9 kilometrů. Naučná stezka má celkem pět zastavení a vede skrz les, pole, labyrint kokořínských skal, ale i po klidných lesních cestách. Na projití Cinibulkovy naučné stezky budete potřebovat asi tři hodiny.

Na trase i v jejím bezprostředním okolí je mnoho zajímavostí, které určitě stojí za povšimnutí. Například přímo na trase můžete prozkoumat místní skalní Bludiště, můžete se vyfotografovat u Obří hlavy a Žáby, zblízka si prohlédnout Faraona nebo prozkoumat Prolezovačky.

Nedaleko od stezky se nachází Mšenské pokličky - jedinečný geologický útvar, který má ve znaku i Chráněná krajinná oblast Kokořínsko. U obce Ráj můžete obdivovat na jaře ojedinělý výskyt upolína evropského, vzácné rostliny, která už z naší krajiny skoro vymizela.

Josef Bedřich Cinibulk se narodil v roce 1876. Stal se osobností města Mšena - byl propagátor přírodních krás Kokořínska, ředitel zdejší školy a 35 let člen okrašlovacího spolku. Vydal několik průvodců Kokořínskem a knihu o hradu Kokořín. Na jeho počest byla v roce 1946 zřízena stezka nazvaná jeho jménem, nyní byla stezka znovu obnovena.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio