V Čelákovicích bojují proti mochovské elektrárně

10. červen 2010

V Čelákovicích na Praze-východ se bojuje proti výstavbě paroplynové elektrárny v nedalekém Mochově. Zhruba stovka občanů přišla ve středu 9. června podpořit do zdejšího kulturního domu občanské iniciativy bojující proti její výstavbě. Elektrárnu o výkonu 1000 megawattů chce postavit společnost RWE. Podrobnosti od redaktorky Jany Huzilové. UVNITŘ VYJÁDŘENÍ SPOLEČNOSTI RWE...

Zástupci občanských iniciativ potřebují pro svůj záměr podporu široké veřejnosti, uspořádali proto besedu s občany. Do společenského sálu čelákovického domu kultury přišla řada občanů, kteří se chtěli dozvědět co nejvíce o stavbě elektrárny.

Diskuze byla v průběhu besedy někdy i bouřlivá. S průběhem setkání byli spokojeni i zástupci občanských iniciativ bojujících proti výstavbě elektrárny. Zástupci společnosti RWE nebyli na besedu pozváni, ve svém písemném prohlášení uvedli, že ve výstavbě elektrárny chtějí i nadále pokračovat. V současné době připravuje podklady pro finální zpracování vlastního projektu a studii dopadů na životní prostředí EIA. Paroplynová elektrárna je podle nich nejmodernější a nejekologičtější zdroj výroby elektřiny srovnatelný s obnovitelnými zdroji, a není třeba se jí proto obávat.

Petici proti výstavbě paroplynové elektrárny v Mochově zatím podepsalo zhruba 1300 občanů, svůj nesouhlas také vyjádřilo 21 obcí dotčeného regionu.

ROZHOVOR S MLUVČÍM RWE MARTINEM CHALUPSKÝM

Bude společnost RWE dále prosazovat výstavbu paroplynové elektrárny v Mochově u Čelákovic a počítá nadále i přes protesty zdejších obyvatel s její výstavbou?
Jsme stále ve fázi záměru výstavby. Aktuálně zpracováváme nejrůznější studie a podklady pro finální zpracování vlastního projektu a pro studii dopadů na životní prostředí (EIA). Nechceme bojovat a postupovat proti zájmům občanů. Obavy chápeme. Na druhou stranu je třeba upozornit, že řada aktivit proti projektu je motivována nejrůznějšími lokálními politickými zájmy. Celé téma se projevilo už před parlamentními volbami a lze očekávat, že se vše bude opakovat i před podzimními komunálními volbami. Nikdy s námi nikdo z tzv. aktivistů nejednal a naopak sami vytvářejí argumenty proti elektrárně, které nemají reálný základ a nejsou nijak ověřené.

Elektrárna v Mochově u Čelákovic stát nebude

Sami jsme se zavázali, že ve chvíli, kdy budeme mít k dispozici veškeré potřebné informace, výsledky studie EIA a detaily výstavby, tak předstoupíme před veřejnost v Čelákovicích a v Mochově, abychom jim vše podrobně představili a tak i rozptýlili elementární obavy, které často mohou vznikat z neznalosti. Je třeba si totiž uvědomit, že paroplynová elektrárna je nejmodernější a nejekologičtější zdroj výroby elektřiny, který je dnes vedle obnovitelných zdrojů vůbec dostupný. Argumentace aktivistů, která srovnává tento projekt s Temelínem je mírně řečeno nekorektní.

Proč se nezúčastní zástupci RWE dnešní besedy s veřejností v KD V Čelákovicích?
Nikdo nás nepozval a myslím, že úmyslně. Už při první prezentaci na přelomu roku jsme si všimli, že konkrétní informace o projektu aktivisty nezajímají. Hlavní je se vyjádřit proti. My náš závazek, že přijdeme s novou nabídkou spolupráce s obcemi a komplexní prezentací ve chvíli, kdy bude vše připraveno, splníme.

Je elektrárna pro obyvatele v okolí Mochova nebezpečná, jak tvrdí zástupci občanských iniciativ?
Mohu pouze odpovědět, že ne. Je třeba důrazně odlišovat hodnověrné informace a strašení.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio