9. 7. 1357 v 5:31 ráno. Před 660 lety položil údajně císař Karel IV. základní kámen Karlova mostu

9. červenec 2017

Základní kámen Karlova mostu položil sám Karel IV., údajně 9. 7. 1357 v 5:31 ráno. Slavný panovník prý věřil, že číselná řada spojující letopočet, datum a čas přinese stavbě štěstí. Most se 16 oblouky patří k nejkrásnějším pražským památkám. Ve své dlouhé historii mnohokrát odolával rozbouřené vodě, dnes už především davům turistů.

Přesné položení základního kamene se mělo odehrát roku 1357, 9. 7. v 5:31 ráno. Takto zapsané datum a čas tvoří totiž číselnou řadu.

Tento přesný termín ale zpochybňuje historik umění Jan Royt z Univerzity Karlovy v Praze. „V té době by 5:31 ráno nikdo nezměřil. Byli rádi, že se měřilo na hodiny. Takže tyhle okolnosti, které naznačují někteří astronomové a astrologové, prostě nepovažuji za věrohodné," řekl Radiožurnálu Royt.

Další z oblíbených pověstí o Karlově mostě říká, že se pro jeho stavbu použila vajíčka, sýr a tvaroh - to už má podle Jana Royta reálnější základ. „Vynikajícím pojidlem. A jsme u toho. Kasein je v tvarohu, ve vajíčku jsou bílkoviny. Tady už cítím nějaký možný reálný základ. Ostatně vaječná tempera pro středověké malíře. Také pojidlem bylo vajíčko, protože to je fakt dobré pevné pojidlo," vysvětlil Royt.

Z tohoto místa turisté rádi fotografují most a jeho věže

Karel IV. patří k dodnes k nejpopulárnějším českým panovníkům. Za jeho vlády české země dosáhly nebývalého rozkvětu, podle historika Petra Čorneje musel Karel IV. hodně dbát na reprezentaci.

„Reprezentace patřila k povinnostem každého panovníka, nadto panovníka úspěšného, a právě podle reprezentace se hodnotil také panovníkův úspěch, jeho pověst a jeho prestiž," myslí si Čornej.

Kamenný most přes řeku byl ve 14 století ve městech vzácnost, i ten pražský neměl jen prakticky spojovat Malou Stranu a Staré Město.

„Ten most měl být jakousi slavnostní bránou k Pražskému hradu, o čemž svědčí i Staroměstská mostecká věž, která je integrální součástí toho mostu," dodává historik umění Jan Royt.

Praha, Karlův most(ilustrační foto)

Víc než půl kilometrů dlouhý Karlův most má také vlastní muzeum. Každý den po něm projdou tisíce turistů, jejich fotografie tak šíří slávu této památky a s ní českého krále Karla IV. po celém světě.

Karlův most
Z tohoto místa turisté rádi fotografují most a jeho věže
autor: era
Spustit audio