Unikátní Kladenské dvorky možná končí

13. červen 2011

Kladenské dvorky je jedna z nejpopulárnějších akcí, kdy se otevřou soukromé dvorky v kladenské čtvrti Podprůhon. Možná jí ale hrozí zánik.

Z nejrůznějších příčin v této čtvrti stále stojí na dnešní poměry malé domky. Řadu z nich historicky obývají sociálně slabí občané. Ještě o něco víc tu ale žije umělců. A právě ti tu dali před téměř třiceti lety vzniknout unikátní akci - Kladenským dvorkům.

Není nad to narazit hned na začátku na pamětníka. Pana Václava i s kelímkem piva potkáváme na dvorku u Satýnků. „Byl jsem tu už na prvním ročníku. Líbí se mi tu, industriální architekturu mám v oblibě,“ rozplývá se Václav. Když mu řeknu, že příští rok možná žádné Dvorky nebudou, nevěřícně kouká, nechce mi věřit. Že by Kladenské dvorky skončily?

Úzkými schody se spolu proplétáme mezi malými domky. Procházíme kolem Maninů, kde tak jako vždy v posledních letech koncertují. Pak přijdeme na letos „zavřený“ dvorek U Jedličků. Zavřený je v tom smyslu, že tu letos nerazítkují kartičky návštěvníků, tak jako je tomu na čtyřiadvaceti dalších dvorcích. U Jedličků se letos podepisuje výzva „Zachraňte nám Podprůhon“. Za pět hodin už nasbírali zhruba 500 podpisů sympatizantů.

Pan Václav přidává k oněm pět seti i svůj podpis a pak míříme po dalších schodech za jedním z hlavních organizátorů výzvy a majitelem tohoto dvorku Vladimírem Líbou. „Město se o nás stará jen v čase Dvorků. Potřebujeme to ale celoročně, “ říká u bílého stolu svého zrekonstruovaného domku pan Vladimír s tím, že proto se letos spolu se sousedem rozhodli nepůjčit dvorek k této městské akci. „A pokud magistrát města nezačne potíže řešit, příští rok nebude koho v Podprůhonu navštívit, protože se k nám už se připojilo dalších 20 majitelů dvorků,“ dodává pan Líba s tím, že pořád doufá, že k tomuto krajnímu kroku nebudou muset Podprůhonští sáhnout.

Akce Kladenské dvorky v kladenské čtvrti Podprůhon (11)

Každoroční dvoudenní open-air akci s volným vstupem, s divadly pro děti i dospělé, představeními, výstavami fotek i keramiky a koncerty na mnoha místech si lidé oblíbili, každoročně jich tu za sobotu a neděli v závislosti na počasí přichází kolem čtyř a půl tisíce. „Byla by to věčná škoda, kdyby to skončilo,“ uzavírá čtyřicátník v kožené bundě, který je letos na Dvorcích už po osmé.

autor: pek
Spustit audio