Organizátor automobilového závodu v Berouně, kde zemřela 15letá divačka, vinu odmítá

23. červen 2011

Okresní soud v Berouně dnes projednával případ, který se stal loni během amatérského automobilového závodu Triola cup a zemřela při něm patnáctiletá dívka.

Srazil ji závodník, který nezvládl zatáčku a se svým vozem vylétl ze silnice. Obžaloba hlavního pořadatele závodu Františka Pištu z Chomutova viní z toho, že nedodržel značení nebezpečných míst na uzavřené trati - a za to mu hrozí až tříleté vězení.

Soud vyslechl obžalovaného, ten nevypovídal, pak řidiče, který seděl za volantem onoho havarovaného auta, které srazilo patnáctiletou dívku. Mluvili tu i dva její kamarádi, kteří byli na osudném místě s ní, kterým se podařilo vyváznout bez zranění. Vypovídal také velitel dobrovolných hasičů, a pak i jednotliví komisaři.

Hlavní obviněný ale vinu necítí. Podle něj je to shoda nešťastných náhod a hrubých jezdeckých chyb. Jezdec Jan Čeliš jel podle něj ve svém sportovním Nissanu 350 Z příliš rychle, údajně cca 160 kilometrů v hodině, proto vyletěl ze zatáčky. Navíc místo bylo vysekané, bez křoví, které by jinak auto zbrzdilo. Proto se dostal tak daleko za zatáčku - zhruba 150 metrů a 7 metrů od silnice, kde se auto na nerovnosti zvedlo, převrátilo na střechu a narazilo do závory, na které seděla dívka. Síla nárazu těžkého a rozjetého vozu jí nedala šanci na přežití.

Soud musí rozhodnout, jestli má pravdu organizátor, který tvrdí, že místo je bezpečné, protože se tam nikdy nic nestalo a že tedy za nehodu vlastně může jezdec svými hrubými chybami.

Okresní soud v Berouně (2)

Vůz navíc údajně neprošel před závodem kontrolou technického stavu. Chybu ale podle dosavadního průběhu líčení neudělali diváci, protože byli v úseku pořadateli označeném jako bezpečný. Navíc to byli diváci, kteří věděli jak to na závodech chodí - dokonce se obžalovaným a hlavním organizátorem osobně znali. O smutnější nálada v soudní síní vládla.

Zatím není jasné, kdy soud případ uzavře a vynese rozsudek. Soud dnes případ odročil. V srpnu bude vyslýchat další svědky a znalce.

autor: pek
Spustit audio