Řezbářské sympozium v Přílepech mělo letos příchuť medu

12. srpen 2011

Do Přílep u Rakovníka se už posedmé sjeli řezbáři na letní týdenní sympozium. Z celé České republiky i ze Slovenska jich sem dorazilo 35. Letos poprvé vytvářeli díla na dané téma, které znělo - včely a med.

Duchovním otcem řezbářského sympozia v Přílepech je Libor Daenemark, který je sám řezbář a tuto akci pořádá na louce před svým ateliérem. S letošním ročníkem je nadmíru spokojený. "Letošek se povedl nejvíc z těch sedmi ročníků."

Řezbáři se letos při práci měli řídit mottem: Bez medu to nejde. "Já dělám mlsnýho včelaře." "Já jsem tu poprvé a musím říct, že to dřevo má něco do sebe." Říkají za zvuku kovářské práce, která tu také má své místo, Josef Čermák a Zdeněk Košťál z Rakovnicka. Řezbařině se věnují ale i ženy, jako třeba Pavla Vrkočová z jižních Čech, která vyrobila opalující se včelu pohodářku. "To je jenom koníček, já se k tomu přes rok vůbec nedostanu."

Řezbářské sympozium v Přílepech

Na sympoziu můžete ale kromě řezbářů a už zmíněných kovářů, potkat i keramiky nebo tkalce. "Já tady tkám a žena vyšívá starou technikou - rybími šupinami a snaží se to skloubit s tím včelařským tématem", říká Jan Lima a jeho žena Lenka Limová ho doplňuje. "My jsme tady takoví komedianti a moc nás to baví. Spousta lidí nezná ten výrobní postup tkaných látek a pak je překvapí, na jakém se to dělá stroji."

A chybět nesmí samozřejmě ani pravý med, jak dodává Libor Daenemark. "Nabízí se tu všechno co se dá dělat z medu, máme tady lesní med pana Ibla, který byl loni nejlepší v České republice."

Odsud prostě návštěvníci nemůžou odcházet nespokojení. Co je sem například přilákalo? "Kamarádka, která tady pracuje a věhlas tohoto sympozia, protože se tu vždycky najdou skvělé věci a skvělí umělci. A můžete sledovat co z kusu dřeva vyrobí.". Jediný nedostatek letošního sympozia bylo tedy studené a deštivé počasí. Nepříjemný je ale také úbytek financí. "Samozřejmě instituce dávají méně a méně na kulturu, ale co je potěšující, přibývá obrovské množství lidí, kteří nabízejí práci a pomáhají."

Dodává optimisticky Libor Daenemark, jehož stodola se postupně mění v galerii řezbářských děl, a tak i když přijedete mimo sympozium, na požádání vám galerie otevře. Letošní výtvory ze sympozia v Přílepech budete moci vidět už od soboty v pražské botanické zahradě, kde právě v sobotu začíná akce medový týden.

autor: Jana Káninská
Spustit audio