Kolínské Regionální muzeum vystaví vzácné archiválie

27. září 2011

Oslavit Den české státnosti můžete ve středu také v Kolíně. Tamní Regionální muzeum mimořádně vystaví některé originály středověkých listin.

Vzácné archiválie budou k vidění od 10 do 16 hodin na výstavě Královská města Kolín a Kouřim ve středověku. Ta připomíná 750 let od první písemné zmínky obou měst.

Pojďme nejdřív zmínit trochu historie. Zajímavé je, že o přesném datu vzniku Kolína i nedaleké Kouřimi se dnes historici mohou pouze dohadovat. Jistý je jen rok 1261, kdy jsou obě městě poprvé zmiňována v písemných pramenech.

Gotická plastika madony pocházející z území Kolínska

Významné výročí připomíná výstava Královská města Kolín a Kouřim ve středověku, kterou můžete ve zdejším muzeu navštívit až do listopadu. Určitě si tuto expozici nenechte ujít v případě, že patříte k obdivovatelům regionálních středověkých lidových a uměleckých řemesel, jejichž vznik se datuje od 13. do počátku 16. století.

V popředí křtitelnice z kostelu sv. Bartoloměje v Kolíně

Den české státnosti je ale pro muzeum příležitostí ukázat také dokumenty, které běžně k vidění mezi exponáty nebývají. K vidění budou listiny na městská práva, tak třeba originál listiny z roku 1285, na které český král Václav II. bere kolínské měšťany v ochranu proti násilnostem šlechty. Opravdovou lahůdkou pak bude zlomek nejstarší kolínské městské knihy z let 1341-1345.

Ve středu, tedy na svatého Václava, má Regionální muzeum v Kolíně otevřeno od 10 do 16 hodin.

autor: Michal Trnka
Spustit audio