Nová přírodní památka Hadce u Želivky ukrývá ohrožené druhy rostlin

13. říjen 2011

Po padesáti letech se letos konečně dočkali milovníci a ochránci přírody. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo na Benešovsku novou přírodní památku Hadce u Želivky.

Památka se rozkládá na pětatřiceti hektarech v katastru Bernartic, Borovska a Hulic na Dolnokralovicku. Rostou tu vzácné a ohrožené druhy rostlin. Předmětem ochrany jsou mimo jiných vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů hlavně kriticky ohrožené druhy.

Dálnice D1 a přírodní památka Hadce u Želivky

„Těmi jsou například kuřička Smejkalova, mochna hadcová, pomněnka úzkolistá nebo třeba vítod hořký či hvozdík kartouzek,“ informoval Martin Klaudys ze správy CHKO Blaník s tím, že návštěvníci se do těchto míst podívají jen zřídkakdy, do rezervace je totiž vstup zakázán. „Není to rezervací, ale tím, že je to v ochranném pásmu Želivky, kam je obecně zakázán přístup. Uvažuje se však o tom, že se čas od času budou do Hadců pořádat exkurze,“ dodal zástupce správy oblasti.

Hvozdík kartouzek

Pro přírodní památky platí přísná pravidla ochrany. Jen se souhlasem orgánu ochrany přírody je možné v přírodní památce Hadce u Želivky provádět změny druhů pozemků nebo způsobů jejich využití, provádět geologické práce, upravovat povrch, zřizovat myslivecká zařízení, přikrmovat zvěř, zřizovat skládky, rozdělávat ohně a vyznačovat cyklistické trasy nebo trasy pro pěší.

A co jsou to vlastně hadce, podle nichž se přírodní památka u vodní nádrže Želivka jmenuje? „Hadec není ani název oblasti, ani květina, ani zvíře. Je to unikátní hornina zbarvená do zelena. V rezervaci je několik metrů široký a několik metrů dlouhý horninový válec, ten tvoří základ celé rezervace,“ podotkl ochránce přírody s tím, že památka má mezinárodní význam. Vyhlášení trvalo několik desetiletí ze dvou důvodů: „Nejdříve do toho vstoupila stavba Želivské přehrady, potom dálnice D1.“

autor: Karel Chlumec
Spustit audio