V Lobči se sbíraly pravěké pazourky

30. říjen 2011

Muzeum Eduarda Štorcha v Lobči na Mělnicku ukončilo v sobotu 29. října letošní turistickou sezónu sběrem pravěkých pazourků.

V zábavném odpoledni připravili organizátoři pro návštěvníky i bohatý doprovodný program. Nejvíce si v něm přišly na své děti. Mohly se zúčastnit zábavných soutěží a dokonce se podepsat jako pravěcí lidé.

Muzeum Eduarda Štorcha v Lobči slouží návštěvníkům už druhým rokem. Mimo sezónu je kdykoliv připraveno otevřít, pokud o něj budou mít například zájem školy, kterým nabízí zajímavé exkurze. V okolí Lobče bylo pravěké Hradiště. Sám spisovatel Eduard Štorch, který o pravěku psal, sem jezdil na letní sídlo a dokonce je na zdejším hřbitově pochován.

Starosta Lobče Jaromír Šimonek ukazuje, jak vypadá pazourek

On sám na přilehlých polích pazourky sbíral. To následně potvrdil starosta Lobče Jaromír Šimonek, který se pochlubil i tím, že Eduard Štorch byl jeho prastrýc a jako malý kluk si na něj pamatuje.

Samotný sběr pazourku začal v sobotu ve 13 hodin. Asi šest desítek sběračů našlo zhruba 30 pazourků. Organizátoři slíbili, že příští rok akci ještě vylepší o další soutěže.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio