Areál zámku Veltrusy znovu ožívá. Opravená je dančí obora, stáje pro ovce i skleník

8. červen 2015

Oprava zámeckého parku ve Veltrusích na Mělnicku je téměř u konce. Významná památkově chráněná lokalita je teď ukázkou vzorového modelu kulturní krajiny s lesy, poli, loukami i architekturou.

Zámecký areál Veltrusy na Mělnicku má novou podobu. Architekti v něm upravili lesy, pole, louky i významné památkově chráněné budovy. Rozsáhlá přestavba byla součástí projektu Schola naturalis, který zastřešilo ministerstvo kultury.

Podstatou projektu Schola naturalis je dát památkám novou funkci - navrátit je do života společnosti. Ve Veltrusích vznikl jakýsi vzorový model kulturní krajiny s lesy, loukami, architekturou a výukovým centrem, které se zaměří na soužití člověka s krajinou.

Vzdělání z oblasti přírody a ekologie by v něm měli získat hlavně žáci základních, středních, ale i vysokých škol. Uvidí třeba, že zdejší stavby nejsou jen šetrné k životnímu prostředí, ale také soběstačné.

Areál má vlastní kompostárnu pro likvidaci biologického odpadu, v budovách by se mělo topit z obnovitelných zdrojů energie a Mlýnský potok zase zajistí zásobování zámku pitnou vodou.

Zámek Veltrusy na Mělnicku otevřel výstavu věnovanou lovectví a myslivosti

Součástí obnovy byla také oprava historické dančí obory, stáje pro ovce a skleníku. Využití všech staveb tedy naváže na původní význam areálu, který byl vybudovaný jako okrasný statek.

Nyní se hlavní pozornost stavebníků a památkářů soustředí na zámek, který byl rovněž poškozen povodněmi v roce 2002 a 2013. Ten je v současné době zavřený, opravené je zatím jen severozápadní křídlo budovy, přichystána je obnova interiérů.

Kraji a státu poměrně dlouho trvalo, než pro památku našly peníze. Na obnovu celého areálu bude potřeba celkem 200 milionů korun, většinu nákladů pokryjí dotace z Evropské unie.

autor: duch
Spustit audio