Armáda se vrací do Rakovníka. V kasárnách bude 600 vojáků bojové jednotky

29. červenec 2016

Do kasáren v Rakovníku se v srpnu oficiálně vrátí vojáci. Do roku 2024 tu má vzniknout bojová jednotka čítající asi 600 lidí. Armáda Rakovník opustila na konci roku 2013. Dnes v areálu pracuje zhruba 20 lidí na tom, aby se sem jádro nového útvaru mohlo co nejdříve nastěhovat. Ostatní vojáci budou přibývat postupně.

Armáda se rozhodla vrátit vojáky do Rakovníka loni v létě kvůli změně bezpečnostní situace ve světě. „Tento útvar praporního typu zvýší bojovou sílu pozemních sil. Samozřejmě nevylučujeme návrat některých lidí, kteří tu sloužili, ale samozřejmě i příchod zcela nových lidí, kteří budou postupně jak rekrutováni tak půjdou z našich vojenských škol,“ potvrdil zástupce vedoucího Generálního štábu Jiří Baloun.

Budou to možná starosti, ale příjemné, říká starosta

Tento krok vítá i vedení města. „Je to důležité pro naše živnostníky, protože kupní síla přináší peníze i pro ně. Je to důležité pro trh s byty. Pro nás to bude možná znamenat starosti, ale příjemné starosti do budoucna s navýšením kapacity škol a školek, ale to všechno je pro město samozřejmě plusové,“ dodal rakovnický starosta Pavel Jenšovský (ČSSD).

Ženijní útvar v Rakovníku byl zrušen na konci roku 2013, kdy z kasáren odešlo zhruba 350 vojáků. Armáda plánovala prodej areálu jako nepotřebného majetku a v roce 2015 se už oceňovaly jeho části. V září ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že se vojáci do kasáren vrátí. Jako důvody uvedl změnu bezpečnostní situace a plánované zvyšování počtu členů armády a aktivních záloh.

V areálu je osm objektů zkolaudovaných pro bydlení, také sklady, dílny pro opravu aut, bývalá jídelna a posilovna. Před zrušením posádky byly objekty po rekonstrukci. Areál má rozlohu přes 38 hektarů, z toho je zastavěná plocha zhruba 3,3 hektaru.

autor: kne
Spustit audio