Až devět let a propadnutí veškerého majetku navrhl pro Ratha žalobce

20. březen 2018

David Rath v roli hejtmana nastavil korupční systém ve Středočeském kraji, řekl v závěrečné řeči státní zástupce Petr Jirát. Rathovi navrhl trest osm až devět let a propadnutí veškerého majetku. O expolitikově vině podle něj není pochyb, a to především díky odposlechům, které lze i přes názor vrchního soudu brát v potaz. Podle Ratha se tím státní zástupce snažil ze soudu udělat pitomce. Kdyby to šlo, navrhl by mu prý i doživotí v Jáchymově.

Ratha, někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou (dříve Pancovou) a jejího partnera, exposlance Petra Kotta, označil Jirát stejně jako v jeho první závěrečné řeči za středobody korupce ve Středočeském kraji. Stěžejní podle něj byla také administrátorka veřejných zakázek Lucia Novanská.

'Nastavili korupční systém'

„Nastavili systém, kterým soustavně a plánovaně ovlivňovali průběh zadávacích řízení. Kottovi koordinovali a řídili trestnou činnost, sami se jí aktivně účastnili, a to se souhlasem Ratha. Jeho o všech ovlivněných zakázkách informovali a s ním je probírali,“ řekl u soudu státní zástupce. Kottovým navrhl stejné tresty jako exhejtmanovi.

Trojice údajně manipulovala stavebními a nemocničními zakázkami ve Středočeském kraji. Podle Jiráta to dělala následovně: „Kottovi se souhlasem Ratha se vždy před vyhlášením konkrétního výběrového řízení dohodli, kterým uchazečům nabídnou výhodu, aby si sám jemu na míru stanovil rozsah veřejné zakázky, případně též technickou specifikaci, aby mohl uspět. Určený uchazeč znal limitní cenu zakázky, ale zároveň znal i nabídku ostatních uchazečů, kteří s ním jednali ve shodě a tvořili takzvané křoví.“

Jirát rozebral jednotlivé tendry, kvůli nimž Rath a dalších deset obžalovaných skončili před soudem. Nezabíhal však do detailů, často odkazoval na svoji první závěrečnou řeč z roku 2015.

Obžaloba se týká například rekonstrukce zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory nebo kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice.

Kromě odposlechů označil jako stěžejní důkazy výpověď spolupracující obviněné, stavařky Ivany Salačové, a dokumenty, které získala policie. Připomněl také krabici od vína naditou sedmi miliony korun, s níž detektivové Ratha zadrželi.

Státní zástupce se věnoval také jednak usnesením Vrchního soudu v Praze, který škrtl odposlechy, jednak rozsudku Nejvyššího soudu, který je vrátil do hry. Usnesení vrchního soudu označil za „jednoznačně nezákonné“ a podle očekávání uvedl, že je nutné vycházet z verdiktu Nejvyššího soudu, a lze tak Ratha a další usvědčit.

Rath: Navrhl by mi Jáchymov

„Pokud by byly odposlechy použitelné, pak ani odvolací vrchní soud neměl o vině obžalovaných pochybnosti,“ zdůraznil státní zástupce. Podle Ratha se žalobce snažil ze soudu udělat "pitomce". "Ironizoval rozhodutí vrchního soudu, že to byla hloupost, pitomost," vysvětlit exhejtman.

Návrh tvrdého trestu ho prý nepřekvapil. „Kdyby byl trest doživotí v Jáchymově nebo trest smrti, tak by ho pan žalobce určitě navrhl,“ sdělil Rath novinářům. Na samém začátku úterního jednání chtěl namítnout podjatost státního zástupce. Soudce Robert Pacovský mu však řekl, že tak má učinit písemně.

Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání.

Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

autor: ogo | zdroj: ČTK
Spustit audio