Azos na soudy kašle! znělo v Nymburku na demonstraci proti zinkovně

15. červen 2016

Stovky lidí demonstrovaly ve středu odpoledne na náměstí Přemyslovců v Nymburku proti firmě AZOS CZ, která podle nich obtěžuje místní obyvatele zápachem. O zastavení výroby v zinkovně a lakovně usiluje radnice i Středočeský kraj, zatím marně. Firma se brání, že splňuje všechny hygienické limity.

Transparenty s hesly Azos na soudy kašle! nebo Nymburk - evropské město smradu 2016 "ozdobily" ve středu odpoledne nymburské hlavní náměstí. Členové spolku Permanent sem svolali už třetí demonstraci proti AZOSu.

Tvrdí, že ani po třech letech se nepodařilo úřadům a soudům ukončit výrobu v zinkovně, která okolí obtěžuje zápachem.

„Mám vnouče přímo vedle fabriky. Dítě je od narození nemocné na plíce, pořád chrčí. Já jsem astmatička, jsem zdravotní sestra, když přijdu na Zálabí, tak se okamžitě začnu dusit," řekla ČTK jedna z účastnic akce Eva Votavová. Podle zápachu prý pozná i pracovníky továrny. "To je poznat, to je specifický zápach. Kdybyste mi dal očichat sto lidí z Nymburka, poznám, kdo dělá v Azosu," dodala.

Demonstrace proti Azosu

Zastavení výroby zinkovny požaduje kraj i město Nymburk. Soudu předložilo seznam stížností. Hejtmanství v polovině dubna nařídilo provoz zinkovací linky zastavit a udělila firmě třistatisícovou pokutu. Ta se proti ní odvolala.

AZOS tvrdí, že žádná z oficiálních kontrol neodhalila únik nebezpečných látek, které by přesahovaly povolené limity a všechna povolení má v pořádku. Navíc požádala o přemístění soudního jednání z Nymburka kvůli údajnému mediálnímu tlaku.

autoři: fir , jum
Spustit audio