Berounka láká vodáky, i když její hladina kvůli suchu klesá

20. červenec 2017

Na některých středočeských řekách hrozí, že se po nich vodáci neprojedou. Hladiny se totiž drží těsně nad hranicí, kdy hydrologové vyhlašují sucho.

„Ten, kdo by chtěl jet na vodu, tak by bylo optimální, aby se podívat na nějaký vodácký server, kde jsou limity pro sjízdnost a pak to porovnal s aktuálním stavem na našich internetových stránkách,“ radí ředitel Povodí Vltavy Tomáš Kendík.

Vodáci často zkouší hloubku vody tak, že spustí z lodi pádlo. A na takové Berounce by se vám ho ani nepodařilo potopit celé. Hladina řeky na jejím dolním toku má podle aktuálních dat z internetové stránky raft.cz necelých 80 centimetrů, což je jen zhruba 5 centimetrů od hranice, kdy bývá sjízdnost omezená. I tak to ale vodákům nebrání v tom, aby se na řeku vydali.

Jaroslav Marvan se na Berounku vrátil po letech s manželkou, bratry a dětmi.“ Z Berouna do Karlštejna nám to trvalo tři hodiny s četnými zastávkami. Místy někteří z nás drhli,“ popsal své vodácké zážitky.

Větší provoz na Berounce bývá o víkendech. „Jak byly ty volné dny, to byl masakr, nebylo kvůli stanům kam šlápnout,“ říká paní Marie, která spravuje jeden z kempů u Berounky .

autor: kne
Spustit audio