Blíží se druhá vlna EET. Jakých obchodníků se týká?

22. únor 2017

Menší obchody, jako jsou například papírnictví, trafiky nebo stánkaři, budou muset od příštího týdne každému zákazníkovi vyjet z pokladny účet. Začíná druhé kolo elektronické evidence tržeb (EET). Ve středních Čechách se týká asi 20 tisíc podnikatelů.

Svoje tržby budou evidovat od 1. března. Do té doby si musí speciální pokladny nejen pořídit, ale taky se s nimi naučit pracovat.

První vlna EET začala loni v prosinci, týkala se restaurací a hotelů. S otázkou, jak nový systém hodnotí, jsme oslovili několik středočeských provozovatelů. Tam, kde zařízení fungují, jim evidence v zásadě nevadí. I když přiznávají, že teď mají víc papírování.

Někteří ale mají s fungováním systému problémy. Přestože mají třeba dobré internetové připojení, spadne jim čas od času celá aplikace. Jednotlivé účty najednou zmizí, pak se zase objeví pro změnu několikrát. Zařízení pak musí číšníci restartovat, což zdržuje je i zákazníky.

Dodržování nových předpisů kontroluje finanční úřad. Úředníci zatím zkontrolovali 923 míst v kraji. A v 77 případech našli nějaký nedostatek. Nejčastěji v podniku chyběla informační cedule, že mají EET. Na místě můžou podnikatelé dostat až desetitisícovou pokutu. Platit zatím muselo 13 provozoven.

Obchodníci, kteří budou mít se zaváděním EET problémy nebo budou mít k systému nějaké dotazy, se mohou obrátit třeba na Hospodářskou komoru. Ta plánuje, že po zavedení systému připraví pro podnikatele speciální semináře k elektronické evidenci tržeb.

autor: kne
Spustit audio