Blíží se termín splatnosti daně z nemovitosti. Řada poplatníků ale stále neobdržela výměr

Do 31. května musí vlastníci nemovitostí zaplatit daň z nemovitých věcí. Výši daně na pozemky, stavby, byty i nebytové prostory se měli dozvědět z bezplatné daňové složenky, kterou rozesílaly finanční úřady. Jsou ale lidé, kteří takovou složenku ještě nedostali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Složenky

Složenky | Foto: Ladislav Bába

Finanční správa uváděla, že by složenky měly k adresátům dorazit nejpozději do 24. května. To bylo úterý. Dnes je 27. května, a jsou lidé, kteří složenku stále ještě nemají.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová vysvětluje, že složenku neměli dostat úplně všichni plátci daně z nemovitých věcí. Nedostali ji například ti, kdo už tuto daň zaplatili dříve nebo obdrželi od finančního úřadu platební výměr s informací o výši daně.

„Dále neposíláme složenky těm, kteří se přihlásili k placení této daně prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva. Finanční správa předala k distribuci obálky se složenkami dle harmonogramu tak, aby je poplatníci měli nejpozději 24. května ve svých schránkách,“ vysvětluje Petlachová.

Posluchačka Českého rozhlasu z okolí Mladé Boleslavi však tvrdí, že složenku dodnes nedostala, ačkoli patří právě ke skupině plátců, které by přijít měla. Česká pošta trvá na tom, že složenky doručuje standardním způsobem.

„Odvíjí se to od data, kdy jsme dostali tyto daňové složenky. V momentě, kdy jsme je obdrželi, jsme je začali distribuovat. Činíme všechno pro to, aby je lidé dostali tak, aby mohli v klidu zaplatit své daně z nemovitostí. Nevylučuji, že v některých jednotlivých případech dostanou například daňové složenky do svých schránek ještě v pondělí,“ popisuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

V takovém případě by ale zaplacená složenka nedorazila na finanční úřad včas. Penále by lidem však hrozit nemuselo. Další možností je totiž zavolat na finanční úřad, zeptat se na výši své vyměřené daně a následně ji zaplatit v hotovosti přímo na pokladně finančního úřadu. Pokud to stihnou do 6. června, žádná pokuta jim nehrozí.

V této souvislosti Petra Petlachová připomíná, že lidé mohou platit prostřednictvím soustředěné platby obyvatelstva. V tom případě si úřad částku daně stáhne sám z účtu. K takové možnosti se ale lidé musí na úřadu přihlásit, a to vždy do konce ledna.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme