Bouřky, déšť a kroupy. Středočeští hasiči měli rušnou noc

17. červen 2016

Zaplavené sklepy, poškozené střechy, popadané stromy. To byly nejčastější příčiny výjezdů středočeských hasičů po bouřkách a deštích, které zasáhly střední Čechy v noci ze čtvrtka na pátek. V akci bylo celkem 130 vozidel profesionálních a dobrovolných hasičů.

Problémy byly zejména v jižní části Středočeského kraje, kde došlo k lokálním intenzivním srážkám. „Jejich úhrn činil v nejvíce zasažených oblastech 22 mm/3 hodiny (společně s kroupami na Příbramsku) a 45 mm/3 hodiny na Nymbursku a Říčansku,“ upřesnil mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Operační středisko také podle jeho slov zaznamenalo významný nárůst počtu tísňových hovorů a hasiči zasahovali u 84 mimořádných událostí během 3 hodin. „Nejvyšší nárůst počtu řešených událostí byl od 19. do 20. hodiny, kdy vzniklo 39 událostí, což je více než průměrný počet událostí za 24 hodin,“ dodal mluvčí.

Například v Příbrami došlo na mnoha místech k zaplavení sklepů a přízemních prostor bytových i nebytových prostor. V Netřebicích na Nymbursku vítr strhl střechu tribuny u fotbalového stadionu a v Jesenici u Prahy silný vítr poškodil střechu rodinného domu, který byl následně poškozen deštěm.

„Na 12. km dálnice D5 ve směru na Prahu jsme večer zasahovali u nehody 5 osobních automobilů a na mnoha dalších místech jsme odčerpávali vodu a odstraňovali překážky, nejčastěji popadané stromy,“ vyjmenoval další zásahy Jaroslav Gabriel. Ještě v pátek ráno například komplikoval dopravu strom, který spadl na silnici u Dolní Bukoviny na Mladoboleslavsku. V Mnichovicích u Prahy čerpali dobrovolní hasiči 10 000 litrů vody ze zatopené trafostanice.

Přehled událostí řešených hasiči ve Středočeském kraji za 16. - 17.6. 2016
autoři: von , Monika Holubová
Spustit audio