Brambory na nejlepší salát musí být naložené tři hodiny ve slaném roztoku

28. listopad 2015

Losos, jablka, bazalkové pesto nebo karamelizované ořechy. I tyhle pochoutky přidávají kuchaři do bramborového salátu. V přípravě tradičního štědrovečerního jídla soutěžili dnes kuchaři v Mratíně u Prahy.

Na mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu do improvizovaných kuchyní na fotbalovém hřišti dorazilo celkem 17 amatérských i profesionálních týmů.

„Jsme tady pošesté, z toho jsme čtyřikrát vyhráli,″ pochlubil se Martin Pánek, který do Mratína dorazil s manželkou a kamarádkou z Jeseníků. A titul vybojovali i popáté.

Na mistrovství letos přijeli s novou technologií vaření brambor. „Několik odrůd brambor jsme vařili na tenerifský způsob, to znamená v nasyceném solném roztoku asi tři hodiny,″ popisuje zemědělec.

O tom, že součástí bramborového salátu nejsou jen klasické ingredience, přesvědčily porotu studentky pražského gastronomického učiliště. Do salátu přidaly krabí tyčinky a jablka.

„Uděláme zhruba šest receptů salátu a vzorky pak rozneseme po škole. Studenti ochutnávají a bodují. Se salátem, který u nich vyhraje, tady soutěžíme,″ vysvětlila princip výběru soutěžního pokrmu učitelka Eva Sahánková.

Juniorské vavříny za nejlepší salát si ale nakonec odneslo učiliště z Poděbrad. Kromě brambor do něho budoucí kuchaři zamíchali matesy, jablko, kaviár a vajíčko. Ukrajinský recept našli podle Jaromíry Havlenové se svými spolužáky na internetu.

Spustit audio