Brambory na nejlepší salát musí být naložené tři hodiny ve slaném roztoku
Losos, jablka, bazalkové pesto nebo karamelizované ořechy. I tyhle pochoutky přidávají kuchaři do bramborového salátu. V přípravě tradičního štědrovečerního jídla soutěžili dnes kuchaři v Mratíně u Prahy.
Na mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu do improvizovaných kuchyní na fotbalovém hřišti dorazilo celkem 17 amatérských i profesionálních týmů.
„Jsme tady pošesté, z toho jsme čtyřikrát vyhráli,″ pochlubil se Martin Pánek, který do Mratína dorazil s manželkou a kamarádkou z Jeseníků. A titul vybojovali i popáté.
Na mistrovství letos přijeli s novou technologií vaření brambor. „Několik odrůd brambor jsme vařili na tenerifský způsob, to znamená v nasyceném solném roztoku asi tři hodiny,″ popisuje zemědělec.
O tom, že součástí bramborového salátu nejsou jen klasické ingredience, přesvědčily porotu studentky pražského gastronomického učiliště. Do salátu přidaly krabí tyčinky a jablka.
„Uděláme zhruba šest receptů salátu a vzorky pak rozneseme po škole. Studenti ochutnávají a bodují. Se salátem, který u nich vyhraje, tady soutěžíme,″ vysvětlila princip výběru soutěžního pokrmu učitelka Eva Sahánková.
Juniorské vavříny za nejlepší salát si ale nakonec odneslo učiliště z Poděbrad. Kromě brambor do něho budoucí kuchaři zamíchali matesy, jablko, kaviár a vajíčko. Ukrajinský recept našli podle Jaromíry Havlenové se svými spolužáky na internetu.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Vládě Roberta Fica jde o ovládnutí veřejnoprávních médií. Změny v zákoně jsou kosmetické, říká Černý
-
Putin jako náborář. V Estonsku roste zájem o obrannou ligu, co má i kyberjednotku
-
Škody budou v řádech stovek milionů. Čekáme, jak dopadne poslední mrazivá noc, říká prezident vinařů
-
Inspekce obvinila opilého policistu a jeho partnerku po incidentu v baru, kde napadli několik dívek