Budoucí mistři kuchaři strach z nových chutí nemají. Servírovali i jeřabiny

8. říjen 2015

Být originální, zvládnout nervozitu a uvařit něco, co osloví přísné porotce - s tím se dnes muselo ve Vlašimi vyrovnat 53 učňů oborů kuchař, číšník a cukrář. Do odborného učiliště se sjeli ti nejlepší studenti ze středních Čech. Připravovali saláty, hlavní chod, dorty i slavnostní tabule.

„Bála jsem se, že to spíš dopadne špatně, takže jsem moc ráda,″ přiznala budoucí kuchařka. Speciální zálivku, kterou odborníci nahlas pochválili, podle svých slov vytvořila z dýňového oleje, avokáda, citronu a chilli papričky.

Když studentka Pavla Mlejnková porotcům předložila k ochutnání svůj salát z kedlubny, papriky, mrkve a cherry rajčat s avokádovo-dýňovým dresingem, na jejich hodnocení čekala spíš s obavami. Jenže místo výtek, ji porotci zahrnuli chválou. Stejně jako její kolegyni, která pro salát využila jeřabiny.

Saláty nebyly jedinými pokrmy, které budoucí mistři kuchyně na soutěži připravovali. Jindřich Hlavatý z Horek nad Jizerou vařil hlavní chod, jehož součástí muselo být mleté maso. Vepřovo-cuketová roláda s batátovo-bramborovým pyré by mohla hrdě obstát i v menu špičkových restaurací.

Komisař Bohumil Bochňák měl pro studenty jen slova chvály. „Je vidět, že jsou perfektně připraveni, umí ovládat své nástroje, určitě se uplatní.″ Podle něj ale není podstatné, zda má člověk na vaření talent. „Dobrého kuchaře dělá talent tak z dvaceti procent, zbývajících osmdesát tvoří chuť a láska k řemeslu,″ dodal.

autor: haj
Spustit audio