Bývalý cukrovar v Berouně získá původní podobu. Teď se v něm vaří i pivo

6. leden 2015

Téměř 150 let starý bývalý Rolnický akciový cukrovar rozděluje obyvatele Berouna na dva tábory. Jednomu se industriální stavba podobná těm z románu Julese Verna „Ocelové město“ líbí, druhý by ji nejraději zbořil. Radnice má ale s trochou nadsázky štěstí.

Do na první pohled nepříliš vzhledného průmyslového areálu nemusí investovat žádné peníze. Vlastní ho totiž soukromý majitel, který v něm v současné době provozuje mimo jiné pivovar a chce mu v budoucnu vrátit původní podobu.

Starší obyvatelé Berouna si ještě pamatují, když v roce 1967 cukrovar svůj provoz ukončil. Panu Rudolfovi se ale objekty bývalého cukrovaru nelíbí. „Je to berounská ostuda, když přijíždí někdo od Plzně tak to je neošklivější místo v Berouně. Nejlepší by bylo ji zlikvidovat nebo ji nahodit nebo natřít. Ale tak, jak to je, ještě s pozadím šrotiště, proti tomu jsem, jak se říká ‚všema čtyřma‘.“ Naopak paní Helena s manželem by hlavní historickou budovu, kde provozuje její majitel kromě šrotiště i soukromý pivovar, rozhodně nebourala. „Já bych ji opravila, aby to bylo jako dřív,“ dodává.

I dalším lidem se stavba až na drobnosti líbí a jsou spokojení i s tím, co se uvnitř děje. „Kdyby se to opravilo, bylo by to lepší, ale restaurace, která tam je, je ‚prímová‘,“ shodují se kolemjdoucí.

Najdete tu i historickou vojenskou techniku

Vedení Berouna se o stavbu nemusí starat, ale ani nemůže mluvit do toho, co se s ní děje. Domy ale nejsou v havarijním stavu a neohrožují okolí. Podle architektky Dany Vilhelmové z radnice je celý areál cenný. „Budova má historickou hodnotu jako technická památka,“ potvrzuje. Podle jejího názoru ale spojení pivovaru se šrotištěm není nejšťastnější. „Ten prostor by si zasloužil trochu kultivovanější prostředí,“ dodává.

Celý areál od roku 1967 chátral. Sídlo tam mělo jednotné zemědělské družstvo. V roce 1991 ho získal nynější spolumajitel Václav Mayer a začal provozovat sběrnu starého železa. Od té doby objekty opravuje. „Já jsem fanda historie, takže jsem si uvědomil, že tenhle cukrovar je poslední průmyslový objekt, který má svým způsobem historickou hodnotu i pro Beroun. Takže bychom to rádi zachovali a naopak bychom tu rádi z větší části udělali i nějaké prostory pro kulturní využití,“ naznačil své plány spolumajitel areálu.

autor: duch
Spustit audio