Čáslavská letecká základna otevřela své brány veřejnosti

28. květen 2011

Letové ukázky, historická armádní technika nebo třeba vzpomínka na československé letce z druhé světové války. Nic z toho nechybělo v programu dne otevřených dveří, který v sobotu uspořádala čáslavská letecká základna.

Den otevřených dveří připravuje vojenské letiště každé dva roky a nutno podotknout, že vždy osloví návštěvníky z blízkého i širokého okolí.

Nad hlavami návštěvníků bylo celý den pořádně rušno. Postarali se o to mimo jiné i zahraniční piloti, kteří do Čáslavi dorazili. K vidění bylo například britské vrtulníkové letectvo a příznivce armádních strojů oslovil také americký cvičný letoun T-28 Trojan, který létal i při bojových operacích ve Vietnamu. Nejčastěji se ale mluvilo o naší armádní technice, v případě čáslavské základny hlavně o stíhačkách Jas-39 Gripen a L-159 Alca.

Na své si přišli také příznivci historické vojenské techniky. Letošní letecký den byl totiž věnován československým vojenským letcům druhé světové války. Do Čáslavi při této příležitosti. dorazil i legendární válečný pilot – třiadevadesátiletý Zdeněk Škarvada. Brigádní generál má na Čáslav vzpomínky z doby, kdy po válce působil na nedalekém letišti v Pardubicích.

To, že čáslavská letecká základna otevřela své brány veřejnosti, přivítal přímo na čáslavském letišti také ministr obrany Alexandr Vondra. Podle jeho slov nemůže bez podpory veřejnosti armáda přežít.

Podle prvních odhadů organizátorů si letošní Den otevřených dveří čáslavské letecké základny nenechalo ujít přes padesát tisíc návštěvníků. Pokud se to potvrdí, jednalo by se v porovnání s předchozími ročníky akce o rekordní účast.

autor: Michal Trnka
Spustit audio