Čáslavští vzpomínali na Miloše Formana. Promítli film z jeho návštěvy ve městě

21. duben 2018

Obyvatelé Čáslavi se rozloučili s oscarovým režisérem Milošem Formanem. Na slavného režiséra, který před týdnem zemřel v USA, v čáslavském kině nesoucím filmařovo jméno zavzpomínalo v pátek večer několik desítek lidí.

Režiséra Miloše Formana jsme na filmovém plátně moc často nevídali. Obyvatelé Čáslavi ale tuhle možnost výjimečně měli. Kino totiž promítalo snímek, kde je umělec hlavní postavou.

Vznikl při jeho poslední návštěvě Čáslavi před deseti lety. Tehdy přijel na přejmenování ulice, kde vyrůstal. Dostala název Formanova po režisérových rodičích, kteří zemřeli v koncentračních táborech. Na vzpomínkovou akci do kina dorazily desítky lidí včetně Formanových příbuzných.

„Já jsem tady žil do svých osmi let, tady jsem prožil dětství a rád se sem vracím,“ znělo sálem z filmového plátna vyznání Miloše Formana.

Dům, ve kterém bydlel v dětství Miloš Forman

„Ti, kdo alespoň jednou viděli Miloše Formana naživo, tak na to nikdy nezapomenou,“ dodává Eva Albrechtová, ředitelka kina, které nese Formanovo jméno.

„Jako strejda byl na jednu stranu vážnej, ale na druhou stranu recesista, co žádnou legraci nepokazil. Byl milující, radostnej,“ zavzpomínala na svého slavného strýce Miloše Formana jeho neteř Anna Blahoslava Procházková.

Lidé mohou ještě do neděle přidat svůj vzkaz do kondolenční knihy. Ta už nebude v kině, ale v místním kostele. Poté bude odeslána do USA.

autor: fir
Spustit audio