Česká justice: Ratha má u soudu zastupovat advokátka Ondřejová

Bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha by měla u Krajského soudu v Praze zastupovat advokátka Marcela Ondřejová, která spolupracuje s kanceláří Bezděk & Partners. Musí ještě soudu oznámit, zda jí něco nebrání v převzetí případu. Uvedl to dnes server Česká justice, kterému jméno advokátky potvrdil Rath. Soud vybral bývalému hejtmanovi obžalovanému z korupce obhájce ex offo v úterý, jméno ale nezveřejnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u soudu

David Rath u soudu | Foto: Filip Jandourek

Ondřejová byla v seznamu advokátů ex offo (z úřední moci, pozn. red.) u Krajského soudu v Praze na řadě. Pověření dostala přes datovou schránku, Rath oznámení obdržel poštou v pátek.

Exposlanec upozornil na to, že advokátka má v seznamu vedeném Českou advokátní komorou uvedeno, že případy ex offo nepřijímá. Podle České justice jde jen o neaktuální zápis.

Rath byl od minulého víkendu bez obhajoby, protože si vybral nového advokáta Michala Pacovského, který ho pak odmítl.

Termín advokát ex offo pochází z latiny a znamená advokát z úředního příkazu čili advokát soudem přidělený k takzvaně nutné obhajobě. Ta nastává ze zákona, pokud obžalovaný již je ve vazbě či horní hranice hrozícího trestu převyšuje pět let. Přidělený advokát je povinen přidělenou obhajobu přijmout, zproštěn jí může být pouze z důležitých důvodů.

Soudem přiděleného obhájce může Rath odmítnout a vrátit se k předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému. Obhájci již dříve řekli, že jsou připravení v případu pokračovat.

Žalobce Petr Jirát a soud považují postup Rathovy obhajoby za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek.

Nová advokátka může soud požádat o lhůtu na seznámení se spisem. Hlavní líčení by mělo pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby.

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky, policie ho zadržela s krabicí se sedmi miliony korun.

Rath obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát mu navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme