Českem projíždí americký konvoj. S tuzemskými vojáky bude mít společné cvičení

Do České republiky dnes přijel americký vojenský konvoj mířící na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Čítat má přibližně 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. Přes Česko se bude přesunovat do pondělí. Dnešní noc stráví vojáci v ruzyňských kasárnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Česka přijel americký konvoj. Vojáky přivítali ministr obrany Martin Stropnický a americký velvyslanec Andrew Schapiro

Do Česka přijel americký konvoj. Vojáky přivítali ministr obrany Martin Stropnický a americký velvyslanec Andrew Schapiro | Foto: Filip Jandourek

Američtí vojáci jeli z bavorské základny ve Vilsecku. Kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy byl konvoj vzhledem ke své velikosti rozdělen na devět částí s nejméně půlhodinovými rozestupy.

Na české území vstoupil oproti plánu o hodinu a půl později. Hraničním přechodem Rozvadov na Tachovsku projelo prvních 35 vozidel americké vojenské techniky krátce po 11 hodinách.

Kolona, v níž nechyběla modifikace kolového obrněného transportéru Stryker, vozy Hummer, lehká tažená houfnice a další technika, se zdržela na cestě Německem, údajně kvůli technickým potížím některých vozů.

První noc v Česku stráví v ruzyňských kasárnách v Praze, kam podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka první vojáci s technikou dorazili kolem půl čtvrté odpoledne. Další dvě noci pak jedna část konvoje stráví ve Vyškově a druhá v Přáslavicích.

Součástí přesunu amerických vojáků bude i společné cvičení s českými vojáky zaměřené na střeleckou přípravu, vojenské ležení a řízení vozidel.

Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Nejprve zněly hlasy především jeho odpůrců, Američany ale nakonec po celé trase provázely tisíce příznivců a odpůrci byli v menšině.

Dnes se příjezd obešel bez protestů i bez hlasitého vítání. Na dálničních nadjezdech, u dálnice D5 i v areálu v Ostrově u Stříbra ale postávali jednotlivci i skupinky lidí. Někteří lidé měli i americké vlajky.

Konvoj - trasa | Foto: ČTK

Do Česka přijel americký konvoj. Projíždí tudy na cvičení do Pobaltí | Foto: Filip Jandourek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme