Čeští studenti chtějí nový glukometr dostat na trh do roka. Mobilní aplikace bude motivovat děti k měření

18. srpen 2017

Diabetikům se možná do budoucna glukometry vejdou do peněženky. Zařízení na měření hladiny cukru v krvi o velikosti kreditní karty vymyslela trojice studentů Českého vysokého učení technického. S přístrojem vyhráli na konci července prestižní mezinárodní soutěž Imagine Cup v Americe. A teď se vrátili zpátky do Česka.

„Proužek se standardně zasune. A už máme notifikaci, že byl glukometr nalezen. Dojde k samotnému odběru kapky krve a poté dojde k přesunutí kapky na glukometr. Hodnota je automaticky ve smartphonu, prakticky hned,“ vysvětluje dvojice studentů ČVUT Marek Novák a Barbora Suchanová, jak funguje glukometr, který vyvinuli.

Zařízení vypadá jako kreditní karta. Právě jeho velikost je unikátní, jde o vůbec nejtenčí glukometr na světě. A studenti už mají s přístrojem velké plány.

„Máme hotovou koncepci toho produktu, máme hotovou i specifikaci té aplikace, to znamená, že pokračujeme do fáze zahájení finálního vývoje výroby a uvedení na trh. V současné době hledáme investora, který by pokryl náklady na dovyvinutí výroby první výrobní šarže a uvedení na středoevropský trh,“ popisuje Radiožurnálu Marek Novák.

Nový typ glukometru, který vymysleli studenti ČVUT

Na rozjetí sériové výroby studenti potřebují získat milion eur, tedy přibližně 26 milionů korun. A když vše půjde dobře, první pacienti by glukometr mohli využívat ve druhé polovině příštího roku. Na celou výrobu ale mladí vynálezci dohlížet nechtějí. Zaměří se hlavně na vývoj mobilní a webové aplikace.

„Vývoj a výrobu hardwaru chceme kvůli její nepoměrné složitosti vůči softwaru, zadat třetí firmě, která se specializuje na výrobu glukometrů, a která už má na trhu v Evropě několik desítek takových přístrojů,“ přibližuje Marek Radiožurnálu.

V nejbližší době teď proto studenti chtějí hlavně vylepšovat mobilní aplikaci. Už brzy ji začnou testovat první diabetici v klinické studii.

„Studie se bude věnovat přímo mobilní aplikaci, jakým způsobem se bude diabetikům bude používat. Studie může začít prakticky okamžitě, protože už je schválená. Plánujeme v horizontu několika příštích měsíců zahájit studii s několika desítkami diabetiků,“ dodává Marek Novák.

Dětem bonusové body za pravidelné měření

Studenti chtěli vyrobit co nejmenší glukometr hlavně kvůli dětem. Aby se jim třeba za velká a nevzhledná zařízením neposmívali spolužáci. V mobilní aplikaci proto dostávají dětští pacienti také odměnu, pokud si hladinu cukru v krvi měří pravidelně.

„Základní princip je, že při každém měření si dítě může, ale nemusí, na začátku tipnout jakou bude mít asi hodnotu a když si dobře tipne, tak ho v aplikaci odměníme bonusovými body. Zároveň ho můžeme odměnit za včasné změření a pravidelné měření. Za body pak může rodič objednat dítěti hračku nebo přístroje,“ popisuje Barbora Suchanová.

Přístroj naměřenou hodnotu zaznamenává na webu. Rodičům ale každý výsledek neposílá. Studenti se svým glukometrem ve finále mezinárodní soutěže Imagine Cup porazili 54 týmů z celého světa. Češi v soutěži uspěli vůbec poprvé.

autor: lio
Spustit audio