Dálnice D1 bude v noci zavřená. Řidiči neprojedou mezi 21. a 41. kilometrem

Dva červencové svátky jsou ideální nejen pro prodloužený víkend, ale také pro stavbaře. O sváteční noci zavřou dálnici D1. Tentokrát mezi 21. a 41. kilometrem. A zatímco auta v osm večer vyrazí na objížďku, stavbaři začnou bourat most na 34. kilometru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bourání mostu na D1

Bourání mostu na D1 | Foto: Martin Karlík

Je to práce na několik hodin pro partu sehraných chlapů se sbíječkami a obrovským bouracím kladivem. Jak se ale ukázalo, bourání mostů během nočního zavření dálnice je výhodnější než postupná demolice za plného provozu, a tak dnes v noci bude D1 plánovaně zavřená už pošesté. Kupodivu ani řidiči neprotestují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdy a proč bude uzavřena D1, zjišťovala redaktorka Eva Kézrová

„Nějak se to musí udělat. Není to pořád, tak radši naráz, ať je pokoj. Když to budou dělat tímto systémem, je to rozhodně lepší,“ říká jeden z řidičů. „V pondělí je svátek, třeba já nikam nepojedu, je to dobrý termín,“ doplňuje mladá řidička.

Právě proto jej ministerstvo dopravy také vybralo. „Dálnice bude zcela uzavřená v noci z neděle na pondělí v době, kdy je státní svátek. Takže očekáváme minimální provoz jak v noci, tak následující den ráno,“ přibližuje vedoucí silničně-správního úřadu ministerstva dopravy Jan Skovajsa.

Úplná uzavírka mezi 21. až 41. kilometrem D1 začne ve 20 hodin a skončí nejpozději v deset dopoledne. „V tomto termínu bude provedena demolice nadjezdu před dálnici D1 na křižovatce na 34. Kilometru u Ostředku,“ upřesňuje Skovajsa.

Objížďky pro osobáky a náklaďáky

Policisté budou motoristy odklánět na vyznačené objízdné trasy, jedna je připravená pro osobní a druhá pro nákladní auta.

„Pro náklaďáky je to trošku složitější, uzavírá se dálnice mezi Mirošovicemi a Pelhřimovem. To je exit 90. Tak aby objízdná trasa vedla přes Pelhřimov, Tábor, Benešov a zpátky na D1. Krátká uzavírka pro osobáky znamená přes Benešov,“ vysvětluje František Polák ze stavební firmy Metrostav, která se už teď připravuje na večerní demolici mostu.

Po mostě zatím vede silnice II. třídy číslo 110, až do jara ji ale nahradí cesta přes nedalekou obec Ostředek.

„Po demolici přemostění budeme demolovat opěrné elementy mostu. Do konce roku bychom chtěli udělat hrubou stavbu nového přemostění. Pak musíme s pracemi přestat, protože bude technologická přestávka v zimě. Chtěli bychom to dokončit do května příštího roku,“ uzavírá Polák.

Situaci na zavřené dálnici D1 a především na objízdných trasách bude celou noc sledovat Zelená vlna Radiožurnálu.

D1 - bourání mostu | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme