Dálnice D4 z Prahy na jih Čech je o pět kilometrů delší. Uleví hlavně Dubenci

4. říjen 2017

Obyvatele Dubence u Příbrami čeká ve středu večer první tichá noc. Ředitelství silnic a dálnic totiž odpoledne zprovoznilo pětikilometrový pás dálnice D4 z Prahy na jih Čech, který z obce odvedl hustý provoz. Stavba trvala dva roky a stála přes 417 milionů korun. Ještě než stihla první auta na dálnici najet, zablokovala vjezd na nový úsek kolem 17 hodiny nehoda.

„Je to pro nás velký svátek. Denně přes obec jezdily i tisíce aut a kamionů, takže přejít bylo mnohdy velmi složité," poznamenal k nové situaci nezávislý starosta Dubence Jan Vondrášek.

Zatím se podle něj podařilo zachovat i většinu autobusových spojů do Prahy, Příbrami i na jih Čech. „Pouze jeden soukromý dopravce už k nám zajíždět nebude,″ dodal.

Nový úsek vede mezi Skalkou a křižovatkou se silnicí II/118. Součástí stavby jsou i protihluková opatření, aby byly dodrženy protihlukové limity.

Chybějících 32 kilometrů D4 mezi Příbramí a Miroticemi chce ministerstvo vybudovat pomocí soukromých peněz formou takzvaného PPP projektu. Investor má být vysoutěžen na začátku příštího roku.

Schéma stavby dálnice D4 Skalka-křižovatka II/118
autor: vos
Spustit audio