Datum ze sukulentů mění zahradník v květinových hodinách v Poděbradech časně ráno

29. červenec 2016

Když se v Poděbradech zeptáte na hodiny s největším ciferníkem, místní vás nepochybně pošlou do lázeňského parku. Čas tam měří unikátní květinové hodiny. Je na nich i přesné datum, které každý den vysazuje zahradník Jaroslav Beneš se synem. Potkat je můžete ale jen když si ráno přivstanete.

Jaroslav Beneš vstává v létě hned po rozednění, na kolonádě je už po šesté ráno. „Datum měníme do sedmi hodin, jedině když je souvislá vrstva sněhu tak se s tím nic nedělá,“ potvrzuje zahradník. Denní datum si ze sukulentů, připomínajících netřesk, poskládá doma do velkého květináče a ten pak převeze na kolonádu. Jeden datum mu prý trvá sestavit zhruba 20 minut. „Nejjednodušší je jednička a sedmička, ostatní jsou tak stejně složité,“ prozradil.

Jaroslav Beneš je teď po operaci, proto mu chodí pomáhat jeho syn Libor, který je také zahradník. Oba se u hodin setkávají i s lidmi, kteří jim vyprávějí své zážitky. „Vzpomínají, že tu třeba byli kdysi jako malí a teď sem sami přijeli s vnuky a u hodin se fotí,“ říká Jaroslav Beneš.

Květinové hodiny komplet mění zahradníci dvakrát do roka. Teď tam kvetou letničky. „Ty vydrží do prvních mrazů a pak tam dáme ty, co přežijou i mráz,“ dodal Libor Beneš.

autor: Michal Trnka
Spustit audio