Desítky předškoláků v kraji nepřišly k zápisu do školky. Rodičům hrozí pokuty

18. srpen 2017

Města a obce se snaží na poslední chvíli kontaktovat rodiče, kteří nepřivedli na jaře své pětileté děti do školek k zápisu. Jen ve středních Čechách jde o desítky případů. Povinnost přihlásit potomka předškolního věku do posledního ročníku školky je letos nová.

Řada rodičů o tom, že je školka pro pětileté povinná, prý nevěděla. I proto na jaře nepřišla k zápisu asi stovka dětí z Mladé Boleslavi. Podobný počet se pak nezapsal v Kladně. Úředníci proto obeslali rodiče a řada z nich děti teď v létě přihlásila. Například v Brandýse Staré Boleslavi tak vědí o každém pětiletém dítěti - některé třeba nastoupí do sousedních Nehvizd nebo do Prahy, jedna holčička teď bude dlouhodobě s rodiči v Německu.

Úředníci na středočeských radnicích nebo magistrátech rodiče dětí, které k zápisu nepřišly, obesílají výzvami. Například v Kladně jde o 60 dětí, v Říčanech 9 dětí a v Kolíně jsou to děti dvě. Situaci už se zabývá i sociální odbor.

Na radnicích zároveň řeší problém, pokud by všechny pětileté děti v září do školek dorazily, jestli pro ně bude místo. Řada školek zejména v okolí Prahy je totiž už teď přeplněných. Radnice ale mají ze zákona povinnost jim místa obstarat, takže pokud bude spádová školka plná, musí školský odbor najít místo ve školce jiné, například v okolí. Třeba v Rakovníku to není problém, tam se počet dětí snižuje.

Rodičům předškoláků, kteří své potomky do školek nepřivedou, hrozí pětitisícová pokuta. Pouze v případě, pokud by se děti vzdělávaly doma, je možné si se školkami domluvit výjimku. Každý čtvrt rok s nimi ale musí chodit rodiče na přezkušování. Předvedou před učitelkami třeba to, jestli umí chytit míč, zavázat si tkaničky nebo rozeznávat barvy.

Spustit audio