Děti v sociálně vyloučených lokalitách v Kladně doučují dobrovolníci

20. listopad 2014

Dětem z ubytoven nebo sociálně vyloučených lokalit v Kladně pomáhají s učením dobrovolníci. Rodiče žáků základních škol totiž - hlavně na těžší látku - často nestačí.

Dobrovolníci s chlapci a děvčaty probírají přímo v rodinách češtinu, matematiku, ale třeba také fyziku nebo biologii. A to tak, aby děti zvládaly učivo v běžných základních školách. Doučování organizuje kladenská pobočka společnosti Člověk v tísni, která s lidmi z chudých lokalit pracuje dlouhodobě. V současné době jsou sociálním vyloučením v Kladně ohroženy stovky lidí.

„Momentálně máme devět dobrovolníků, kteří doučují třináct dětí,“ říká Vendula Karasová z kladenské pobočky Člověka v tísni. Další tři dobrovolníci začnou podle jejích slov doučovat v nejbližších týdnech. „Rodiny se zájmem o doučování dětí se nám hlásí samy, protože si to mezi sebou řeknou. Zájemců je víc než můžeme uspokojit,“ dodává Karasová.

Dobrovolníky na doučování získávají nejčastěji prostřednictvím inzerátů na webu společnosti Člověk v tísni. „Většinou jsou to studenti, ale máme mezi dobrovolníky i docela zaměstnané lidi. Například jedna dobrovolnice, která pracuje u mobilního operátora mi řekla, že chce mít dobrý pocit ze své práce a k tomu jí nestačí že někomu změní tarif,“ vysvětluje Vendula Karasová.

Spustit audio