Děti z domova v Unhošti měly vánoční besídku

18. prosinec 2014

Děti z Dětského domova v Unhošti na Kladensku oslaví Štědrý den podobně jako jejich vrstevníci. Budou mít rybu s bramborovým salátem, cukroví, budou zpívat koledy a pod stromečkem najdou dárky. Některé z nich přinese i Český rozhlas Region.

Z vánočního stromu splněných přání v Kladně jsme utrhli dvě přáníčka a dětem je splnili. Chlapci a děvčata se taky zapojili do akce Darujte hračku s Českým Rozhlasem. Vánoční setkání s hosty uspořádal dětský domov už týden před Štědrým dnem.

Ze 44 dětí zůstane v domově na vánoční svátky asi dvacet dětí. Blízkost rodiny se jim budou snažit vynahradit vychovatelé. I tak ale na ně odjezd kamarádů a sváteční atmosféra doléhá. „Některé to nesou moc špatně, protože vidí, že ostatní děti jedou domů,“ říká ředitel domova Jiří Beránek.

Všechny dětské skupiny, jak se malým kolektivům dětí v domově říká, se na vánoční besídce předvedly se svým představením. Zpívaly koledy, říkaly básničky, tančily zumbu.

Obyvatelé dětského domova jsou hlavně z Kladenska a pocházejí z nefunkčních rodin. Po rozvodu třeba jeden z partnerů nezvládne péči o děti. Objeví se u něj alkohol nebo i drogy. V jiných rodinách dochází k domácímu násilí, násilí na dětech nebo sexuálnímu obtěžování.

Spustit audio