Dnes podáte, zítra dodáme? V Praze 8 trvá doručení zásilek i dva týdny

16. listopad 2017

Přišla vám faktura, která už měla být zaplacena? Nemohli jste volit, protože vám pošta nedoručila včas voličský průkaz? To jsou jen některé případy, které se staly lidem v Praze 8 kvůli pozdnímu doručování poštovních zásilek. Pošta tu totiž na některé adresy doručuje jen jednou týdně namísto každý den.

Česká pošta se dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců, jen v Praze chybí asi stovka doručovatelů. Třeba v Karlíně je jich kritický nedostatek, a proto je zastupují zaměstnanci odjinud. „Třikrát mi už nepřinesli domů důchod, tak jsem pro něj musel na poštu. Za posledního půl roku u nás byli tři různí doručovatelé,“ popisuje situaci senior, který žije v Karlíně přes 70 let.

Chybějící zaměstnance v Praze 8 zatím zastupují lidé z jiných městských částí, popisuje šéf pražské dodávací a účelové sítě České pošty Milan Novotný: „V současné době je dodávání zásilek zajišťováno zastupujícími pracovníky několikrát v týdnu s tím, že k prodlevě při dodání zásilek dochází i z důvodu neznalosti místních podmínek doručovacích okresů. Získat a zaškolit nové listovní doručovatele není jednoduchou a krátkodobou záležitostí.“

Podobná situace v této části Prahy trvá už asi půl roku. Podle vedení pošty v Praze chybí jak listovní, tak balíkoví doručovatelé. Teď před Vánoci navíc pošta shání po celém Česku zhruba 3000 sezónních brigádníků. „Ekonomice se daří a Česká pošta nemůže obsadit především doručovací pozice. Museli jsme uzpůsobit před Vánoci náborovou kampaň, u některých pozic nabízíme vyšší hodinovou mzdu než loni,“ vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošťáci chybí i ve středních Čechách, jde o řádově desítky lidí. V ostatních krajích nabízí pošta místa spíše jednotlivcům.

autoři: mav , redakce
Spustit audio