Do Labe a Cidliny se po letech vrací mník jednovousý

28. září 2016

Do Labe se vrací vzácný mník jednovousý. Jediná treskovitá ryba, žijící v českých vodách, patří k ohroženým druhům. Před lety z řeky kvůli znečištění mníci téměř vymizeli. Teď se kolínští rybáři ve spolupráci se školáky snaží jejich populaci znovu oživit.

„Nabrali jsme do kádě vodu z řeky a obě vody mísíme jednak kvůli teplotě a jednak kvůli fyzikálně chemickým vlastnostem, aby ryba nedostala teplotní šok,“ popsal co předcházelo vypouštění mníků do Labe Jiří Krouza,místopředseda kolínské organizace Českého rybářského svazu

Ryby, které vypustili rybáři do řeky, měří zhruba 10-13 centimetrů. „Je to asi rok stará ryba. Možná trochu připomíná sumce. Velikostně pokud se bude dařit, bude měřit přibližně 90 centimetrů,“ dodal Krouza.

„Já jsem mníka naposledy chytil někdy v 70. letech na Vltavě. Tady to znám už jen z vyprávění, ale věřím, že si z těchto vysazených ryb v Labi ještě mníka chytím,“ přeje si kolínský rybář Jaromír Rybka.

Mník je dravec. Pomáhá v řece udržet rovnováhu

Mník jednovousý býval kdysi typickou rybou v Labi, ale před zhruba 40 lety odtud zmizel kvůli znečištění vody. „Na řeku byly napojené chemičky a další fabriky,“vysvětlil Krouza. Teď ale podle rybářů díky přísnějším nařízením kvalita vody opět zlepšila.

Kolínští rybáři letos vrátili do Labe zhruba 24 tisíc mníků jednovousých a počítají, že se ryby budou dál rozmnožovat a pomůžou v řece udržeb přirozenou rovnováhu. „Mník je dravec, útočí zejména na nemocné ryby a zaplísněné jikry ostatních druhů ryb,které by mohly napáchat víc škody než užitku,“ dodal Krouza. Kromě Labe vypustili rybáři mníky i do nedaleké Cidliny.

autor: Michal Trnka
Spustit audio