Do Lidic se vrací pamětní kniha s podpisy Beneše, Masaryka i Gottwalda

30. srpen 2016

Pamětní knihu hostů, kteří se přišli poklonit památce lidických obětí, založil v červnu 1945 Český červený kříž v Buštěhradě. Unikátní kniha s podpisy 84 z 143 přeživších lidických žen, tehdejších politických představitelů Československa, světových organizací i zástupců církví se vrátila do Lidic a stala se součástí sbírek Památníku Lidice.

První podpis v Pamětní knize hostů je od prezidenta Edvarda Beneše a jeho choti Hany z 10. 6. 1945. Národní tryzny se tehdy zúčastnilo asi 150 tisíc lidí. Nechybějí ani podpisy ministra zahraničních věcí Jana Masaryka a samozřejmě pozdějších představitelů komunistického režimu Antonína Zápotockého, Klementa Gottwalda a dalších.

„Zajímavé na té knize je, že v ní jsou podepsáni lidé, kteří spolu v roce 1944 a 1945 ještě spolupracovali, ale po roce 1948 byli na jiné straně barikády a takzvaně si šli po krku,″ říká mluvčí Památníku Lidice Pavel Hrabica.

Pamětní kniha byla léta uložená u spolupracovnice Českého červeného kříže, když se o její existenci pracovníci památníku dozvěděli, snažili se ji získat do své sbírky. To se jim nakonec díky svolení vedení organizace a Buštěhradu povedlo.

Unikátní exponát, k jehož slavnostnímu předání dneska došlo, ale návštěvníci v muzeu nenajdou. „Kniha bohužel nemůže být fyzicky vystavena, a to kvůli nevyhovující vlhkosti. Udělali jsme proto kopie některých stránek, které budou permanentně vystaveny, ″ poznamenal Hrabica s tím, že vedení památníku hledá cestu k vystavení originálu.

autor: jum
Spustit audio