Dopravní podnik se stále nedohodl s operátory, signál v metru se opět odkládá

22. květen 2017

Už v minulém roce měly být tunely pražského metra pokryty signálem. Dopravní podnik se ale stále nedokázal domluvit s operátory, jelikož mu nechtějí poskytovat data o pohybu cestujících. Do konce roku si tak zřejmě v metru nezavoláte.

Kdy se Pražané dočkají pokrytí metra signálem, zatím stále není jasné. Jak informoval server iHned.cz, pražský dopravní podnik se stále není schopen dohodnout, za jakých podmínek pustí do tunelů mobilní operátory, aby v podzemí rozvedli potřebné kabely.Dopravní podnik totiž požaduje od operátorů online data o pohybu cestujících. Trojice operátorů, za které jedná T-Mobile, sice nabízela milion korun za uložení svých kabelů v tunelech nebo souhrnné poskytnutí dat o provozu jednou ročně. To je ale podle podniku zcela nedostatečné.

„I z bezpečnostního hlediska je dobré mít přehled, kde je právě kolik cestujících. Navíc je to obrovská příležitost znát jejich pohyb a podle nich rozhodnout, zda nasadíme třeba jen dva vagony," vysvětluje ředitel dopravního podniku Martin Gillar, proč je pro podnik cennější získávání online dat.

„Dopravní podnik má nejen tento, ale řadu nadstandardních technických a bezpečnostních požadavků, o nichž stále jednáme," vysvětluje mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová, proč se jednání s dopravním podnikem komplikují.Protože již celý projekt nabral více než roční zpoždění, obě strany chtějí nalézt v dohledné době kompromis. Poslední květnový den by se měla uskutečnit schůzka generálního ředitele T-Mobilu Milana Vašiny s Martinem Gillarem. „Od ostatních požadavků jsme ochotni ustoupit, ale ta data jsou pro nás prioritní," uvedl Gillar.

Zatím ale není reálné, že by se pokrytí signálem stihlo do konce tohoto roku.

autor: pla
Spustit audio