Drakobijec z Oujezda je pátou premiérou kladenského Divadla Lampion

20. květen 2018

Pátou premiérovou inscenací Divadla Lampion v sezóně 2017/18 je Drakobijec z Oujezda v režii Jakuba Maksymova. Loutková „rytírna“ je inspirovaná pohádkovým světem J. R. R. Tolkiena. Poprvé ji v Kladně uvedli v sobotu a chystají se s ní také na červnovou výstavu pod širým nebem Kladenské dvorky.

“Tolkien je velmi silný v líčení fantastických světů. Obecně je však většina jeho příběhů kvůli ohromné míře souvislostí a důležitých detailů, se kterými si literatura poradí mnohem lépe než divadlo, jen těžko hratelný. Drakobijec z Oujezda je ovšem trochu jiný případ. Ve svérázném pohádkovém světě se jde rovnou na věc. O akci není nouze. Celý umělý mýtus má příjemně svižné tempo. Nejvíc mě však na předloze baví její hlavní hrdina. Je to takový chlapík ve středních letech, který má své zázemí, dobře se mu vede a o nic moc dalšího by se vlastně v životě nemusel starat. Když ho však život postaví před nečekanou výzvu, neuhne před ní. I když se mu zpočátku moc nechce. Je to příběh o tom, že skutečným hrdinou nemusí být jen mladý princ bez bázně a hany, ale i usedlý fousáč v letech, kterému prostě není jedno, co se okolo něho děje”, říká Jakub Maksymov, režisér inscenace.

Představení je vhodné pro děti od 7 let. Premiéra se uskutečnila v sobotu a nejbližší reprízu má divadlo na programu v úterý 22. května. Drakobijce z Oujezda se chystá Lampion uvést také na Kladenských dvorcích 9. a 10. června.

Drakobijec z Oujezda na scéně kladenského Divadla Lampion
autor: redakce
Spustit audio